Mielipide: Jätämme Kalajärvellä perinnöksi järven sijasta kosteikon

Yli pari vuosikymmentä Espoon Kalajärvellä asuneena voi havaita, että järven kasvillisuus on lisääntynyt huomattavasti. Kierrellessäni jokin viikko sitten järven rantoja hämmästyksekseni totesin, että siellä ei ole juuri suuria kasvittomia ulapoita vaan järvessä kasvaa erilaista heinähaituvaa lähes kauttaaltaan.

Nyt kuitenkin sen rannoille suunnitellaan runsastakin lisärakentamista pikavauhtia, vaikka järven eteläpää on vailla asemakaavaa ja infraa. Mielestäni ensin tulisi saada Espoon kaupungin vesi- ja viemäröinti toimimaan koko järven ympäristön asunnoille ja sitten vasta suunnitella lisärakentamista. Päättäjät herätkää!

Esimerkiksi nyt korona-aikana Pohjois-Espoon luonnosta on tullut pakopaikka ja se on muuttunut erittäin tärkeäksi virkistysalueeksi monille, kun on täytynyt vältellä pandemian leviämistä. Varsinkin Kalajärven kallioille on ilmestynyt huomiota herättävän paljon lisäpolkuja ristiin rastiin. Runsas kaavoitus pienentäisi näiden ihmisten elämistä ja ajaisi heidät ikään kuin nurkkaan.

Oma skenaarioni on, että vuosikymmenien kuluessa järvi muuttuu lintukosteikoksi.

Terttu Häkkinen

Kommentoi