Pääkirjoitus: Korona osuu nyt nuoriin

Syyskuun ensipäivinä Suomen uusista koronatartunnoista jo lähes puolet todettiin alle 30-vuotiailla. Nuorten tartuntojen lisääntyessä myös korona-altistumisten määrä on kasvanut. Koulujen ja muiden oppilaitosten avattua ovensa pääkaupunkiseudulla on elo-syyskuussa asetettu kotikaranteeniin jo pari tuhatta eri oppilaitosten koululaista, opiskelijaa ja henkilökuntaa.

Espoossakin on elo-syyskuun aikana todettu korona-altistumisia useissa kouluissa ja päiväkodeissa, kun näiden tiloissa on liikkunut tartunnan saanut henkilö. Ainakin yhden koronasairastumisen epäillään Espoossa olevan koulussa saatu jatkotartunta.

Mediassa on uutisoitu useammasta joukkoaltistumisesta opiskelijoiden vapaa-ajan tapahtumissa.

Helsingin yliopisto kertoi viikko sitten, että muutamalla lääketieteellisen tiedekunnan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijalla oli todettu koronatartunta, ja noin 300 henkilöä oli altistunut koronalle uusien opiskelijoiden ns. alfajaisissa.

Tampereen yliopistossa puolestaan koronaan sairastuneita on löytynyt seitsemän, ja yliopiston keskustakampuksella altistuneita on kymmeniä. Tässäkin tapauksessa on ollut kyse vapaa-ajan joukkotapahtumasta.

Aalto-yliopisto kertoi perjantaina, että pieni joukko altistui koronalle Otaniemessä elokuun lopussa ulkotapahtumassa, johon oli osallistunut myös opiskelija, jolla on sittemmin todettu koronatartunta.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta teki jo elokuun lopulla vastuullisen päätöksen, vaikka kaikkien massatapahtumien peruminen syksyltä kirpaisee varmasti opiskelijoita. Ylioppilaskunta ansaitsee kiitoksen myös selkokielisyydestä. Ylioppilaskunnan mukaan turvavälien noudattaminen ja käsihygienian ylläpito olisi haastavaa tapahtumissa, joihin liittyy "esimerkiksi runsasta alkoholinkäyttöä, lähekkäin laulamista tai suurten ihmismassojen kokoontumista sisätiloissa”.

Ei huono muistutus muillekaan.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut