Pääkirjoitus: Ehdokaslistoilla on vielä tilaa

Ensi kevään kuntavaaleihin on aikaa seitsemän kuukautta, ja ehdokasasettelu on Espoossa vielä melko rauhallisessa tilassa. Syksyn aikana on luvassa lisää ehdokkaita, mutta tilaa listoilla vielä löytyy reilusti.

Espoon valtuustossa istuvien puolueiden tämänhetkisiä ehdokaslistoja tarkastellessa ilmenee, että nykyvaltuutetuista moni miettii vielä jatkohalujaan. Esimerkiksi valtuuston kahden isoimman ryhmän kokoomuksen ja vihreiden ehdokaslistoilta löytyy tällä hetkellä alle puolet näiden puolueiden nykyvaltuutetuista.

Kuntien – myös Espoon – talous on ahtaalla, ja edessä on yhä enemmän vaikeita ratkaisuja, joten puolueilla tuskin on aivan jonoksi asti ehdokkaita pyrkimässä ikävien päätösten tekijöiksi.

Espoossa nykyisten päättäjien pöydälle tulee tänä syksynä talouden pitkän ajan sopeutusohjelma. Kevään vaaleihin valmistauduttaessa tehdään pidemmälle ulottuvia säästöpäätöksiä, jotka raamittavat myös seuraavan nelivuotiskauden kaupunginvaltuutettujen työtä.

Vaikka Espoon ja muiden kuntien tilanne ei ole kuntapäättäjän näkökulmasta sieltä houkuttelevimmasta päästä, niin kuntapolitiikassakin sukupolvenvaihdos etenee vähitellen – tasaisen hitaasti mutta vääjäämättömän varmasti.

Lopullisesti se, ketkä nykyisistä kaupunginvaltuutetuista lähtevät vielä ehdolle, selviää vasta alkuvuoden aikana.

Jos luopujia on paljon, niin halki poliittisen kartan lähtee samalla vuosikymmenten verran kuntapolitiikan kokemusta.

Moni sekä vanha valtuutettu että uudeksi vastuunkantajaksi haluava pohtii varmasti vielä pitkään lähtemistään, ellei puolue sitten pakota tekemään ratkaisua jo aiemmin.

Mitä aiemmin ehdokasasetelmat kirkastuvat, sen paremmin pystyvät äänestäjät omaa valintaansa pohtimaan.

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

mikko.heino@media.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.