Lukijalta: Brobackassa nakerretaan arvokkaita luontoalueita

Espoo profiloituu mielellään kestävän kehityksen kaupungiksi. Kaupungin nettisivuilla todetaan, että Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaehdotuksen ”tavoitteena on, että muutos toteutuu kestävällä tavalla niin ihmisen, luonnon kuin taloudenkin näkökulmasta”.

Yleiskaavaehdotuksessa asutusta ollaan kuitenkin levittämässä arvokkaille luontoalueille. Kaavaehdotuksessa on Brobackaan merkitty pientaloalueen laajennus, joka menisi lähelle Natura-aluetta ja rajautuisi suoraan Hakjärven luonnonsuojelualueeseen.

Kaavaehdotuksessa sivuutetaan täysin se, että alue on luontoarvoiltaan merkittävä. Kaupunginhallituksen tekemä päätös poikkeaa juuri tämän laajennuksen osalta viranhaltijoiden laatimasta esityksestä, jossa pyrittiin turvaamaan riittävä etäisyys Natura- ja luonnonsuojelualueisiin.

Pientaloalueen laajennus vaatisi uuden tielinjan, jonka vetäminen ei olisi mahdollista ilman mittavia louhintatöitä, sillä maasto on kallioista ja korkeuserot suuria. Sekä tien että talojen rakentaminen ja lisääntyvä liikenne vaikuttaisivat väistämättä haitallisesti paikalliseen luontoon ja sen eläimistöön.

Luonnonsuojelualueeseen kuuluvilla Hakjärvellä ja Lajalammella sekä niiden lähiympäristössä pesii kymmeniä lintulajeja, joukossa niin vaarantuneita, kuten haapana, pyy ja töyhtötiainen, kuin erittäin uhanalaisiakin, kuten mehiläishaukka ja hömötiainen.

Alue on myös ahkerassa ulkoilukäytössä, mikä osaltaan helpottaa Nuuksion kansallispuiston kävijämäärän kasvusta aiheutuvaa ruuhkaa. Pientaloalueen laajennus katkaisisi suositun reitin Nuuksionmajalta Sorlammille.

Espoon kasvu ja kehitys ei tapahdu kestävästi, jos luontoarvoista ei piitata. Juhlapuheiden ja kauniiden sanojen ohella on kestävää kehitystä toteutettava myös käytännössä.

Helena Sederholm Markus Hotakainen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut