Pääkirjoitus: Vastuullista lataamista

Suomalaiset ovat parissa viikossa ladanneet tartuntaketjujen katkaisua helpottavan Koronavilkku-sovelluksen jo yli kaksi miljoonaa kertaa, kun alkuperäinen tavoite oli miljoona latausta kuukaudessa. THL:n mukaan Suomi pääsikin Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.

Koronavilkun suosio kertoo, että suomalaiset ovat ottaneet koronan leviämisen ehkäisemisen ja tartuntaketjujen jäljityksen tosissaan.

Yksi suosion syy lienee henkilökohtainen. Kukapa ei haluaisi tietää onko itse altistunut virukselle. Tällaista viestiä on tullut muun muassa niiltä, jotka esimerkiksi kesän matkoillaan tottuivat käyttämään muualla jo käytössä olleita sovelluksia. Sovelluksen säännöllisestä kurkistamisesta tuli nopeasti rutiini.

THL:n mukaan tartunnastaan on tähän mennessä ilmoittanut jo yli 200 Koronavilkun käyttäjää. Ilmoituksen voi tehdä sen jälkeen kun on saanut terveydenhuollon ammattilaiselta erityisen kertakäyttöisen avauskoodin, ja sen saa vain jos koronavirustartunta on varmistettu laboratoriossa.

Koronavilkku on hyvä lisä tartuntaketjujen katkaisemiseen ja altistumisten toteamiseen.

Esimerkiksi Espoossa joukkoaltistumiset ovat ruuhkauttaneet tartuntajäljitystä. Koulujen ja päiväkotien joukkoaltistumiset elo-syyskuussa aiheuttivat satojen jäljityssoittojen suman.

THL kertoi torstaina, että koronatapausten määrä lisääntyi viime viikolla Suomessa huolestuttavasti. Espoossa todettujen tartuntojen keskiarvo on puolestaan ollut viime ajat 5–6 tapauksen päiväkeskiarvossa. Viimeisin viikkotartuntojen määrä Espoossa oli 29, sitä edeltävällä viikolla 43.

Hyvä koronauutinen Espoosta on se, että kaupungissa ei ilmennyt viikkoon yhtään joukkoaltistumista kouluissa ja päiväkodeissa. Samalla noin tuhat ihmistä on jo ehtinyt vapautua aiempien altistumisten aiheuttamista karanteeneista. Näin soisi jatkuvan.

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

mikko.heino@media.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut