Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mikä avuksi kasvukipuihin?

Suvelassa hermostuttiin taannoin suunnitelmista, jotka olisivat tuoneet useita kerrostaloja pientalojen kylkeen ja vieneet lähipalveluja. Tapiolassa asukkaat vastustivat SOS-Lapsikylän matalien rakennusten tilalle pientaloalueelle kohoavia kerrostaloja. Olarissa tuohduttiin pientalojen läheisyyteen kaavailluista kerrostaloista.

Yhteinen nimittäjä tapauksille on täydennysrakentaminen. Espoo kasvaa hurjaa vauhtia ja se näkyy myös pientalovaltaisilla alueilla. Kaupungin tavoitteena on saada lisää asuntoja, varsinkin raiteiden lähelle. Kaavoittaja näkee tilan, jonne mahtuisi asuntoja sadoille. Alueella jo asuvat ovat huolissaan lisääntyvästä liikenteestä ja korkeiden talojen vaikutuksesta alueen viihtyvyyteen. Ristiriita on valmis.

Samaan aikaan Espoosta on jo vuosia muutettu ahkerasti kehyskuntiin. Kun uusi osoite on Kirkkonummella tai Nurmijärvellä, houkuttimena tuskin ovat raiteet ja tiivis rakentaminen.

Talousvaikeuksissa painivassa Espoossa on havahduttu siihen, että moni lähtijä vie mukanaan hyvät tulonsa. Espoo on jo vuosia kärsinyt muuttotappiota yli 45-vuotiaiden ryhmässä, jossa tulot ovat korkeimmillaan.

Ilmiöön viittasi myös kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin Sanomissa (18.9.). ”On mielenkiintoista nähdä, miten Espoo pitää kutinsa kymmenen vuoden päästä. Kykenevätkö kehyskunnat houkuttelemaan ammattilaisia vai imeekö Helsinki parhaat päältä”, Vaattovaara pohtii HS:n haastattelussa.

Espoolla on kasvunsa ohjaamisessa visainen tehtävä. Ilmastotavoitteet edellyttävät raiteita ja raiteet tarvitsevat tiivistä asutusta. Espoon asuntotavoite kaupungin juuri hyväksymässä maankäytön, asumisen ja liikenteen mal-sopimuksessa on 3 300 asuntoa vuodessa. Miten ja minne nämä asunnot toteutetaan niin, että Espoossa jo asuvat eivät kärsi liikaa, ilmastotavoitteet täyttyvät ja kaupunki saa veronmaksajia rahoittamaan palvelujaan?

Minna Airamaa

Kirjoittaja on Länsiväylän uutispäällikkö .