Pääkirjoitus: Kiihtymisestä leviämiseen

Koronavirustilanne on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella siirtymässä kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen. Näin arvioi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin Sanomissa sunnuntaina. Lehtosen mukaan alle viidesosa altistumisista pystytään enää jäljittämään.

Espoossakin on tullut ilmi mahdollisia korona-altistumisia ravintoloissa, kirjastossa ja skeittipuistossa. Samaan aikaan Espoossa todettujen koronatartuntojen määrä kasvoi viikon aikana kuitenkin 61:llä eli viime viikko mentiin selvästi yli aiemman keskimäärin 5–6 päivittäisen koronatapauksen tahdin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti viime viikolla suositustaan kasvomaskien käytöstä.

Aikaisemmin suositeltiin, että maskeja käytettäisiin esimerkiksi julkisessa liikenteessä, jossa turvavälien säilyttäminen on paikoin haastavaa.

Uusien suositusten mukaan kasvomaskia suositellaan pidettäväksi paitsi julkisessa liikenteessä, myös julkisissa sisätiloissa niillä alueilla, joissa epidemia on kiihtymisvaiheessa. Maskia olisi hyvä käyttää esimerkiksi ruokakaupoissa, konserteissa, elokuvateattereissa ja kirjastoissa.

Jos joukkoliikenteessä maskien käyttö onkin lisääntynyt elokuussa annetun suosituksen alkuajoista, niin julkisissa sisätiloissa pelkkä suositus ei ainakaan vielä ole saanut ihmisiä suuremmin joukoin käyttämään maskia.

Tällä hetkellä noin 56 prosenttia Uudenmaan alueen tartunnan saaneista on nuoria tai nuoria aikuisia. Espoon lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa ollaankin tällä viikolla ottamassa käyttöön maskisuositusta. Sama on esillä myös Vantaalla.

Käytä sitä maskia. Siihen tottuu nopeasti. Näin kirjoitti eräs mielipidekirjoitusta harjoitellut kuudesluokkalainen, jolla on lomamatkalta omakohtaista kokemusta maskin käytöstä julkisissa tiloissa. Kohtuullinen toive 12-vuotiaalta.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut