Lukijalta: Laadukas opetus on kokoomuksen valinta

Suomenkielisen opetuksen oppilasmäärä kasvaa vuosittain noin 710 oppilaalla perusopetuksessa ja yli 300 opiskelijalla lukioissa, totevat kirjoittajat. Lukas Pearsall

Espoossa on jo vuosien ajan panostettu merkittävästi valtakunnallista keskiarvoa enemmän opetukseen. Se ei tule itsestään, vaan vaatii poliittista tahtotilaa. Espoon Kokoomuksen tavoitteena on varmistaa, että lasten ja nuorten palvelut pysyvät korkeatasoisina ja kattavina myös tulevina vuosina.

Viime viikolla neuvoteltu kaupungin talouden tasapainottamisohjelma jatkaa tällä linjalla. Kaikki tietävät, että kaupungin taloudellinen tilanne on poikkeuksellisen vaikea. Ohjelmaa kuvaakin hyvin se, että lähes kaikesta muusta joudutaan säästämään, mutta opetuksen laatuun ei kohdisteta säästöjä. Se on tärkeä valinta.

Suomenkielisen opetuksen oppilasmäärä kasvaa vuosittain noin 710 oppilaalla perusopetuksessa ja yli 300 opiskelijalla lukioissa. Vaikka kaupungin omista resursseista huolehditaan, kannamme huolta kaupungin mahdollisuudesta vastata kasvavaan palvelutarpeeseen.

Opetuksen liittyy merkittäviä hallituksen suunnalta tulevia paineita. Hallitus on päättänyt nostaa oppivelvollisuusikää 18 vuoteen ja kompensoida siitä aiheutuvat kustannukset kunnille. Muutos tehdään tavalla, jossa rahat eivät mene opetukseen, vaan koulukirjoihin ja -matkoihin. Lisäksi rahoitusta on liian vähän. Kaikilla meillä on yhteinen tavoite siitä, että jokainen nuori saa toisen asteen tutkinnon, mutta nyt esitetyt keinot eivät toimi. Kannettu oppilas ei koulussa pysy. Rahat tulisikin suunnata opinto-ohjauksen ja opetuksen vahvistamiseen.

Myös maan hallituksen kaavailema maakuntauudistus ajaa Espoon talouden kestämättömään tilanteeseen. Samalla, kun taloudelta viedään pohja, uudistuksella heikennetään mahdollisuuksia järjestää palvelut asukaslähtöisesti. Esimerkiksi sote-esitysluonnoksessa oppilashuollon psykologit ja kuraattorit siirretään kouluista maakuntiin. Toimivan oppilashuollon toteutuminen edellyttää, että psykologit ja kuraattorit työskentelevät mahdollisimman lähellä oppilaita ja opettajia, jotta ongelmiin on mahdollista tarttua heti.

Pidämme tärkeänä, että kaupungin talous saadaan tasapainoon eikä tuleville sukupolville jätetä kohtuutonta velkataakkaa. Samalla kuitenkin haluamme varmistaa, että tulevaisuus rakentuu vahvan osaamisen perustalle. Hallituksen espoolaisten palveluita heikentäviä esityksiä on merkittävästi muutettava tai niistä luovuttava. Espoo kyllä hoitaa oman osansa, kun se saa mahdollisuuden onnistua. Espoossa sovituilla päätöksillä olemme kestävällä tiellä tavoitteen toteutumiseksi.

Marika Niemi , Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan pj. ; Henrik Vuornos , Espoon Kokoomuksen valtuustoryhmän pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu