Pääkirjoitus Tee itsesi nähtäväksi

Syksyn etenemistä ei estä mikään, vaikka ensi viikollakin päivälämpötilat huitelevat ennusteiden mukaan 15 asteen tienoilla. Vaikka lämpöä vielä riittääkin, niin valo vähenee vääjäämättä.

Torstaina vietettiin valtakunnallista heijastinpäivää. Heijastimesta muistuttaminen kuuluu vuodenkiertoon, mutta ainakaan Liikenneturvan kyselyyn vastanneiden mukaan ei turhaan. Kyselyn perusteella vain aniharvan mielestä heijastimen käytöstä – tai sen käyttämättömyydestä – puhutaan liikaa.

Liikenneturvan seurantojen mukaan vain noin puolella jalankulkijoista on heijastin liikkuessaan pimeällä taajama-alueella.

Liikenneturvan kyselyssä nousi esille myös se, että noin joka kymmenes koki, ettei heijastimesta ole hyötyä valaistulla alueella. Valojen ja varjojen vuorottelu kuitenkin haastaa näkemistä, vaikka kuljettaisiinkin katuvalojen lomassa. Lisähaasteen tuovat syksyn sateet ja jalankulkijan tummat vaatteet.

Syksyn pimeys vaanii myös pyöräilijöitä. Yhä useampi on viime vuosina jatkanut työmatkapyöräilyä pidemmälle syksyyn ja läpi talvenkin. Eikä pyöräily ole vähenemässä, kun ihmiset välttelevät julkisia kulkuneuvoja korona-aikana.

Samalla syys- ja talvikuukausien työmatkojen pyöräilytapaturmat ovat lisääntyneet. Tyypillisesti vahinkojen taustalla on ollut pimeys, liukkaus tai molemmat yhdistettynä liian suureen tilannenopeuteen.

Vakuutusyhtiö If kertoi tällä viikolla, että pyöräilytapaturmia tapahtuu eniten loka-marraskuussa. Yli neljä viidesosaa turmista on kaatumisia, joissa ei ole muita osapuolia mukana. Liukkautta ei aiheuta vain säiden joskus kylmetessä ilmestyvä musta jää, vaan myös syksyn ns. lehtikelit.

Liukkauteen voi varautua omalla ajotavalla, itsensä nähtäväksi tekeminen on puolestaan vastuullisuutta. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden huolehtiminen omasta näkyvyydestä on sukunäköä keskustelulle kasvomaskien käytöstä. Niin tehdään ei pelkästään itsen vaan myös muiden takia.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut