Tuntuuko raskaalta osallistua Teams- ja Zoom-kokouksiin? Niin minustakin, kunnes korjasin asian. Tämäkin asia on eniten itsestä kiinni.
Mieti hetki. Vaikka etäkokoustaminen tuntuu raskaalta, jaksatko silti katsoa vielä televisiota iltaisin? Niinpä. Tässä piileekin ratkaisun avain.
Olet oppinut tarkkailemaan tietynlaista reaalimaailmaa kaikilla viidellä pääaistillasi kuten kaikki lajitoverisi.
Reaalimaailmassa voit asentoa, päätä ja silmiä kääntämällä vaihdella kuvakulmaa. Siinä maailmassa et myöskään joudu tarkkailemaan itseäsi koko aikaa peilistä.
Etämaailmassa istut tattina paikallasi. Pään kääntö ei kannata, koska kaikki katsomisen arvoinen on kapealla sektorilla suoraan edessäsi. Useimmilla vaikuttaisi olevan etäkokoustamisvälineenä kannettava tietokone pienine näyttöineen, surkeine kameroineen ja onnettomine äänentoistoineen.
Reaalimaailmassa tarkkailet ihmisiä ja tapahtumia haistelemalla, maistelemalla, tunnustelemalla sekä ennen kaikkea kuuntelemalla ja katsomalla. Etämaailmassa haju, maku ja tunto menettävät täysin merkityksensä. Kuulon ja näön tärkeys korostuvat. Pahimmillaan joku osallistuja ei näytä edes kuvaansa.
Tämäkin asia on eniten itsestä kiinni.
Haluatko väsyttää kollegoitasi ja tiimisiä jäseniä, jotta he suoriutuisivat töistään entistä huonommin jo muutenkin haastavina aikoina? Vai haluaisitko tehdä heidän elämästään energisemmän, jotta voisitte kääntää vaikeudet voitoiksi?
Jos et panosta etäkokoustamiselämän helpottamiseen, kannattaa harkita uraa, jossa ihmisillä ei ole väliä. Jos taas teet parhaasi etäilyn piristämiseksi, voit tiimisi kanssa saada valtavan kilpailuedun noihin edellä mainittuihin verrattuna.
Miten käytännössä?
Paranna asteittain kokousten sisältöä, johtamista ja tunnelmaa. Laita tekniikka kuntoon: kamerat, mikrofonit, valaistus ja kulissit sekä toisin päin kunnon näytöt ja kaiuttimet tai kuulokkeet. Investointi, joka maksaa itsensä takaisin muutamassa päivässä. Pyri kohti sitä laatua, minkä parhaimmillasi näet televisiosta.
Kirjoittaja on vaikuttamisen taidon valmentaja, joka nykyään auttaa parantamaan myös organisaatioiden etäelämää.