Pääkirjoitus: Ongelmallinen sote-rahoitus

Kuntien ja tulevien sote-maakuntien tuoreimmat rahoituslaskelmat julkaistiin lokakuun alussa. Kunnista sote-maakuntien rahoitukseen siirtyy yhteensä noin 19,9 miljardin euron kustannukset. Kunnallisveroprosentin vähennettävä määrä on nyt 13,26 prosenttiyksikköä, kertoi valtiovarainministeriön tiedote.

Rahoituslaskelmia päivitetään kahdesti vuodessa, ja edellisessä laskelmassa kunnallisveroprosentista leikattava osuus oli 12,63 prosenttiyksikköä. Numerot ovat edelleen samat mutta nyt eri järjestyksessä.

Mitä luvun muuttuminen tarkoittaisi Espoolle? Toisaalla tässä lehdessä Kuntaliiton asiantuntija toteaa, että suhteessa entiseen laskelmaan Espoo häviäisi entistä enemmän: 91 euron häviö per asukas muuttuisi 147 euroksi per asukas. Laiha lohtu olisi se, että muutos rajattaisiin lakiesityksessä 100 euroon per asukas. Espoo häviäisi joka tapauksessa niin paljon kuin on yleensä mahdollista hävitä.

Espoon kaupunginvaltuusto totesi jo syyskuussa, että soten talousvaikutukset kaupungille olisivat kestämättömät. Viimeisin rahoituslaskelman päivitys muutti huonon huonommaksi. Nykyisestä 18 prosentin kunnallisverosta Espoon osuudeksi jäisi 4,74. Tällä pitäisi vastata veloista ja hoitaa kunnan soten ulkopuoliset velvoitteet.

Espoo ei ole huolensa kanssa yksin, samanlaista viestiä on kuulunut myös Helsingistä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen kirjoitti puolestaan tällä viikolla Helsingin Sanomissa, että rahoitusmallissa suunniteltu rahamäärä ei riitä Husin eikä muun Uudenmaan vastuisiin. Keski-Uudenmaan kuuden kunnan luottamus- ja virkamiesjohto sekä sote-kuntayhtymä vaativat myös tällä viikolla rahoitusmallin muuttamista.

Soten edetessä monella uusmaalaisella kansanedustajalla voi tulla eteen tilanne, jossa eduskunnan istuntosalin jaa-nappi vaihtuu myöhemmin kotikunnan valtuustosalissa punakynäksi.

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

mikko.heino@media.fi

Kommentoi