Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ikäihmiset ovat merkittävä voimavara

Nyt vanhustenviikolla Olarin kansalliset seniorit haluavat muistuttaa ikäihmisten merkityksestä yhteiskunnallisena voimavarana. Ikäihmiset eivät suinkaan ole yhteiskunnalle vain taakka tai rasite niin kuin julkisuudessa usein sanotaan.

Moni yli 65-vuotias jatkaa edelleen työelämässä ja jo eläkkeelle siirtyneistä useat tekevät keikkatyötä esimerkiksi sairaanhoitajina tai kaupan kassalla. Moni ikäihminen toimii omaishoitajana omalle puolisolleen tai muulle sukulaiselleen, mikä säästää merkittävästi kuntien kustannuksia.

Eläkeläisten merkitystä kuluttajina ei myöskään saa väheksyä. Seniorit ovat kulttuurin kuluttajia, aktiivisia liikuntapalveluiden ja hyvinvointikeskusten asiakkaita, valmismatkojen ja risteilyjen kuninkaita sekä kotipalveluiden – etenkin siivouksen – ostajia.

Isovanhemmat ovat monella tapaa lastensa ja lastenlastensa tukena ja apuna. He viettävät aikaa lastenlastensa kanssa siirtäen perinnettä, opettaen heitä esimerkiksi tunnistamaan kasveja tai lintuja, kalastamaan tai leipomaan. Isovanhemmat myös hakevat lapsia päiväkodista vanhempien työkiireiden tai matkojen aikana sekä hoitavat heitä heidän sairastuessaan ja muutoinkin.

Ikäihmiset ovat aivan nuoren ohella aktiivisin ryhmä vapaaehtoistoiminnassa, jonka kokonaisarvoksi Suomessa vuonna 2018 on laskettu kolme miljardia euroa. Järjestötyö etenkin paikallistasolla on vapaaehtoisten varassa. Juuri minkään yhdistyksen toiminta ei olisi mahdollista ilman aktiivijäsenten tekemää palkatonta vapaaehtoistyötä.

Kristina Rantalainen , puheenjohtaja , Olarin kansalliset seniorit ry