Lukijalta | Kerrostalot ovat kaavoittajan ihanne

Julkinen keskustelu Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavaehdotuksesta (POKE) on vihdoin alkanut. Hyvä.

Ehdotuksessa on keskeistä nykyisten pientaloalueiden muuttaminen pääosin kerrostaloalueiksi. Tälläkin hetkellä Espoossa on vireillä kaksi prosessia, joissa yksi tai useampi pientaloasukas on saanut rakennusliikkeeltä ostotarjouksen ehdolla, että kaavamuutos kerrostalotontiksi saadaan aikaan.

Nämä asukkaat ovat pyytäneet kaupungilta tätä muutosta. Kun jotkut asukkaista ovat halunneet jäädä alueelle, kaavoittajat ovat käyneet painostamassa heitä myymään tonttinsa rakennusliikkeelle. Uusi yleiskaava suorastaan kannustaa tällaiseen.

Kerrostaloasuminen painottuu ymmärrettävästi Etelä-Espooseen, joten POKE-alueelta pitäisi löytyä huomattava määrä uusia pientalotontteja. Pientaloalueille sijoittuu kuitenkin vain vähän yli 10 prosenttia uusista asukkaista. Samaan aikaan poistetaan nykyisiä pientaloalueita. Suhtautumista kuvaa yleiskaavapäällikön toteamus: ”Ei voi olla niin, ettei pientaloalueille voisi mitään tehdä.” Kaavoittajille pientaloalueet ovat epäkohta, kuntalaisille suosituin asumismuoto.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti, että pientaloalueilla tulisi määritellä pääsäännöksi nykyinen tonttitehokkuus (0,2…0,25). Kaupunginhallitus muutti kuitenkin tehokkuuden pääsäännöksi ”pääosin 0,4”, jolloin Espoossa vallitseva pientalojen kaavoitustapa olisi poikkeustapaus. Rakennusoikeuden tällainen nostaminen asemakaavassa ei suoraan vaikuta nykyisiin asukkaisiin. Rakennusoikeuden lisäyksen käyttäminen edellyttää nykyisen rakennuksen korvaamista uudella, koska tontille ei muulla tavoin mahdu lisärakentamista – eli se puoltaa purkamista.

Kaupungin tiedotus POKEsta on ollut surkeaa. Olen täydentänyt sitä jakamalla kirjeitä alueilla, joilla kaava tarkoittaa merkittäviä muutoksia. Moni on vastannut ja kertonut, ettei ole tiennyt kaavahankkeesta. Ja huolestuneisuutta on aiheuttanut itse kaava, ei se, että siitä on kerrottu.

Jouni J. Särkijärvi

arkkitehti SAFA

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut