Pääkirjoitus: Muuttoauto on vienyt muualle

Kuntien välinen nettomuutto kääntyi alkuvuonna Espoolle tappiolliseksi. Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa Espoo menetti muihin kuntiin 437 asukasta enemmän kuin mitä muista kunnista muutti väkeä Espooseen.

Vuodesta 2010 lähtien viime vuoteen saakka kuntien välinen nettomuutto oli Espoolle voitollista, eli Espooseen muutettiin muista kunnista enemmän kuin espoolaiset muuttivat muihin kuntiin.

Kaupungin tuoreesta tilastokatsauksesta selviää, että muuttoautoja kulki runsaasti Espoosta muihin kuntiin myös elokuussa. Pelkästään elokuussa kuntien välinen nettomuutto oli Espoolle tappiollinen peräti 460 asukkaan verran.

Mikä on ollut Espoosta pois muuttaneiden suunta ja ketkä kaupungista ovat lähteneet? Suunta ja mahdolliset syyt kiinnostavat monilla tahoilla, mutta lisää tiedetään vasta kun koko vuoden väestötiedot ovat saatavilla. Viitteitä antaa se, että samaan aikaan moni pääkaupunkiseudun kehyskunnista on houkutellut väkeä.

Ensimmäisellä vuosipuolikkaalla Kirkkonummi, Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Sipoo ja Porvoo saivat muuttovoittoa muista kunnista. Viime vuosien tilastojen perusteella puolestaan eniten Espoosta on vuotanut väkeä Kirkkonummelle, mutta suunta on ollut myös Nurmijärvelle, Vihtiin, Kauniaisiin, Vantaalle, Järvenpäähän, Keravalle ja Tuusulaan.

Tilastot kertovat jo tapahtuneesta. Samaan aikaan kentältä – niin lainoja myöntävistä pankeista kuin kiinteistönvälittäjiltäkin - kuuluu positiivisempaa viestiä. Espoolaisten kiinteistönvälittäjien mukaan asuntokaupan koronanotkahdus on ohi, ja esimerkiksi syyskuussa Espoossa on kauppojen määrässä liikuttu paikoin jopa ennätystahdissa.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon asuntokaupoissa on kyse kaupungin sisäisestä muutosta ja kuinka moni ostajista on muista kunnista. Viesti on kuitenkin tervetullut ja rohkaiseva.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Kommentoi