Lukijalta: Oppilashuollon pysyttävä lähellä lapsia ja opettajia

Oppilashuollon voimavarat ovat jo äärirajoilla ja huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista on viime vuosina kasvanut, kirjoittaja toteaa. Annukka Roth

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten lakiluonnoksessa esitetään sivistystoimen oppilashuollon siirtoa maakuntaan. Muutosehdotus on saanut valtavasti kritiikkiä. Sitä ovat vastustaneet Kuntaliiton ja kaupunkien lisäksi myös muun muassa rehtorit, lapsiasiainvaltuutettu, MLL, Sivistystyönantajat, Suomen lukiolaisten liitto ry ja opettajien ammattijärjestö OAJ. Erikoista on, että kaikkein keskeisimpien tahojen, kuten Psykologiliiton ja Koulukuraattorien liiton lausuntoa ei pyydetty lainkaan.

Kaikki edellä mainitut vastustavat oppilashuollon siirtämistä maakuntaan jyrkästi ja toivovat palveluiden pysymistä kunnissa lähellä oppilaita ja opettajia.

Oppilashuollon voimavarat ovat jo nyt äärirajoilla ja huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista on viime vuosina kasvanut. Syrjäytymistä, koulukiusaamista, mielenterveysongelmia ja käytösongelmia ilmenee lapsilla valitettavan varhain ja niiden määrä on kasvanut. Moni oppilas tarvitsee oppilashuollon tukitoimia oppimisen, koulunkäynnin ja elämänhallinnan apuna.

Oppilashuollon merkitys on heille suuri, eikä tässä tilanteessa ole varaa etäännyttää oppilashuoltoa heitä tarvitsevista lapsista ja nuorista. Jos kuraattori tai psykologi ei ole koululla helposti saatavilla, ongelmiin puuttuminen viivästyy. Riskinä on myös kouluissa moniammatillisuuden väheneminen, mikä ei ole lapsen edun mukaista. Jos kuraattori tai psykologi ei ole koulussa helposti saatavilla, kynnys avun pyytämiseen ja sen saamiseen voi nousta liian korkeaksi.

Oppilashuollon siirto sote-maakuntiin heikentää koulujen mahdollisuutta tukea oppilaita sekä kitkeä kiusaamista ja väkivaltaa. Opettajat ovat usein rajallisten resurssien varassa kiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin puuttumisessa ja niiden käsittelyssä. Valmisteilla oleva sote-muutos jättäisi myös kunnat täysin kestämättömään tilanteeseen.

Kuntien talous on jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa ja uudistukseen sisältyvä rahoituksen muutos heikentäisi sitä edelleen. Tämä tulisi väistämättä johtamaan opetustoimen leikkauksiin.

Oppilas- ja opiskeluhuollon koulupsykologit ja -kuraattorit tarvitaan kouluihin ja oppilaitoksiin lähelle oppilaita ja opettajia. Oppilashuollon siirto maakuntaan heikentäisi lasten ja nuorten varhaista tukea.

Suuri huoli on, että siirrolla yritetään paikata lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden räikeitä puutteita. Psykologit ja kuraattorit on pidettävä kouluväen tukena lähellä lasta ja nuorta ja mielenterveyspalveluiden puutteet on korjattava muulla tavalla.

Mia Laiho LT, kansanedustaja kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut