Pääkirjoitus | Vankkurit vaaliasentoon

Kunnallisvaaleihin on aikaa puoli vuotta. Runsaat kolme viikkoa sitten tällä palstalla uumoiltiin, että Espoon talouden sopeutusohjelman käsittely kaupunginvaltuustossa voi olla se lähtöpaukku, jolla kuntavaalikampanjointi lähtee toden teolla liikkeelle.

Maistiaisia saatiin jo tuolloin syyskuun loppupuolella valtuustoryhmien tiedotteista sen jälkeen kun seitsemän puoluetta oli päässyt neuvottelusopuun sopeutusohjelmasta.

Jos kaupunginvaltuuston kokoukset eivät aina olekaan niitä lennokkaimpia, niin toista oli maanantai-illan etäkokouksessa.

Vaikka kokoomus on Espoon suurin valtuustoryhmä, niin happamimmat sanalliset pistot vaihdettiin neuvotteluissa mukana pysyneiden sosiaalidemokraattien ja neuvotteluista irtautuneiden vihreiden välillä.

Totuudessa pysymiseen ja rehellisyyteen kehottamisen lisäksi puheenvuoroissa vilahteli myös muun muassa luetun ymmärtämisen kyseenalaistaminen. Maanantaisen verbaalimiekkailun perusteella ei välttämättä heti olisi tullut mieleen, että puolueet istuvat valtakunnantasolla samassa hallituksessa.

Ja ylsi valtuustokeskustelu raamatullisiinkin sfääreihinkin. Isoa kirjaa siteerattiin useammassakin puheenvuorossa niin Vanhan kuin Uudenkin testamentin puolelta riippumatta puhujan puoluekannasta.

Keskustelun lopputulemana valtuusto hyväksyi talouden sopeutusohjelman äänin 55–20. Veroprosentti on puolestaan jatkossakin 18 äänin 54–19.

Vankkurit on nyt Espoossa käännetty vaaliasentoon. Kun puoli vuotta ennen kuntavaaleja sananvaihto oli näinkin kipakkaa, niin millainen on sävy lähikuukausien kampanjoinnissa?

Twitteristä tuttu nokittelu ei ole rakentavin tapa hoitaa yhteisiä asioita, joita on edessä kasapäin myös vaalien jälkeen. Asiathan lopulta riitelevät eivätkä ihmiset? Eiväthän?

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut