Lukijalta: Mikä on Länsi-Uudenmaan kuljetuspalvelu-uudistuksen todellinen hinta?

Länsi-Uudellamaalla ajetaan alas turvallinen ja toimiva, 8 300 vammaiselle ja vanhukselle suunnattu kuljetuspalvelujärjestelmä. Syinä ovat taksien saatavuuden turvaaminen, turvallisuus, sujuvuus sekä säästö. Uusi Espoon johdolla rakennettu järjestelmä, Länsi-Uudenmaan kulkukeskus, aloittaa toimintansa vaiheittain nyt joulu-tammikuussa.

Autoilla, jotka huolehtivat kyydeistä kello 23–06, viikonloppuisin ja pyhinä, ei ole päivystysvelvollisuutta. Kyytejä on vastaanotettava ainoastaan Kulkukeskus-sovelluksen ollessa aktivoituna. Aktivointi on vapaaehtoista. Etukäteen määritetty hintataso ennen vaadittuja alennuksia on alle kannattavuusrajan. Lisäksi tulonmuodostukselle tärkeät palvelu-, avustus- ja hidasajolisät on poistettu. Sovellus jäänee monelta usein aktivoimatta. Taksien saatavuus heikentyy.

Matkakortti otetaan pois, eikä Kulkukeskus jälkikäteen korvaa muiden palveluntarjoajien autoilla tehtyjä matkoja tilanteissa, joissa autoja ei ollut saatavilla, tai tilausjärjestelmä petti. Kuljettajilta vaaditulla A2-tason kielitaidolla ei pysty ottamaan vastaan ajo-ohjeita, saati kommunikoimaan puhevammaisen kanssa.

Jos palvelun käyttäjä ei kykene liikkumaan itsenäisesti, joutuu hän tilaamaan avustajan yksinkertaisiinkin toimenpiteisiin kuten kirjeen postittamiseen. Kuljettaja ei asiointipysähdyksen aikana enää avusta. Jos asiointiin esimerkiksi jonojen takia kuluu yli 10 minuuttia, menettää asiakas yhden harvoista matkoistaan.

Lyhytaikaisia säästöjä uudistuksesta saadaan sekä autoilijoiden korvauksia pienentämällä että tekemällä hankala ja turvaton kuljetuspalvelu. Mikä on uudistuksen todellinen hinta?

Hyödyntämällä nykyistä järjestelmää ja myöntämällä käyttäjille oikeus vakiotaksiin, saataisiin turvallinen ja sujuva kuljetuspalvelu. Välityskustannukset pienenevät ja taksien saatavuus haja-asutusalueilla on taattu.

Mia Lohman, vaikeasti näkövammaisen kuljetuspalvelukäyttäjän omainen ; Jari Hindström , t aksiyrittäjä, JH Taksi ; Hannu Lairikkala , Taksiduo Ja@Ri Oy ; Maarit Heinonen, monivammaisen lapsen omaishoitaja ja äiti

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut