Lukijalta: Espoon uuden yleiskaavan vastuuton maankäyttö rapauttaa joukkoliikenteen edellytyksiä

Koronapandemiasta aiheutuu suuria lisähaasteita ja säästöpaineita joukkoliikenteen järjestämiselle. Länsiväylässäkin on viime aikoina ollut lukuisia juttuja ja mielipidekirjoituksia koskien HSL:n järjestämiä joukkoliikennepalveluita. Suuri osa niistä on koskenut palveluiden ja linjaston riittävyyttä ja niihin tehtyjä heikennyksiä Pohjois-Espoossa.

Keskustelussa on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle maankäytön suunnittelu, joka on tärkein palveluiden mahdollistaja etenkin tulevaisuudessa: Uusi pohjois- ja keskiosien yleiskaava (poke) on ratkaisuillaan ajamassa HSL:n mahdollisuudet järjestää joukkoliikennettä entistä pahempaan umpikujaan aivan tietoisesti. Tämän se tekee tuottamalla ennennäkemättömän määrän yksittäisiä ja erillään yhdyskunta- ja palvelurakenteesta olevia rakennusalueita, muun muassa joukkoliikenteen edistämiseen perustuvien mal-sopimuksen ja valtakunnallisten alueidenkäytön tavoitteiden vastaisesti.

Ongelma on erittäin vakava, kuten todetaan myös pokesta tehdyssä tuoreessa ilmastovaikutusten arviossa: Yli puolet rakentamisen pinta-alasta ja 25 prosenttia uusista asukkaista olisi hajauttavan ja ilmastonmuutosta pahentavan maankäytön piirissä. Kuten jo Espoossa on nähty, ei toimivan joukkoliikenteen toteuttaminen yksittäisille, tehottomille pientaloalueille ole kustannustehokkaasti mahdollista. Seurauksena on alueiden rakentuminen täysin yksityisautoilun varaan ja niiden tyhjinä (ehkä) ajavat harvat bussivuorot – josta seuraa väistämättä tarve entisestään säästää nykyisten alueiden olemassa olevista, niitä tarvitsevista joukkoliikennepalveluista.

On myös hyvä ymmärtää, että HSL:n vastuualueella epätaloudellisen kaavaratkaisun haittavaikutukset heikentävät myös naapurikuntien asukkaiden palveluita.

Siksi on tärkeää olla yhteydessä päättäjiin yleiskaavaehdotuksen ilmastovastuuttomista länttikaava-ratkaisuista – riippumatta siitä, missä päin pk-seudulla haluaa toimivaa joukkoliikennettä jatkossakin käyttää

Juha Solantie

insinööri AMK,

Espoon ympäristöyhdistyksen hallituksen jäsen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut