Pääkirjoitus | Autoilijoille ajateltavaa

Kuluva uutissyksy on tuonut pariinkin kertaan pohdittavaa pääkaupunkiseudun ja sen kehyskuntien autoilijoille.

Syyskuun alkupuolella julkisuuteen nousivat jälleen kerran tiemaksut, kun Helsingin seudun liikenne (HSL) julkaisi esiselvityksensä. Siinä vertailtiin tiemaksujärjestelmiä Oslossa, Trondheimissa, Göteborgissa ja Lontoossa. Kaikissa vertailukaupungeissa järjestelmä perustuu vyöhykkeisiin, ja maksuja kerätään niiden ylityksestä. Maksuihin voivat vaikuttaa esimerkiksi eri viikonpäivät, kellonaika sekä ajoneuvon päästöt ja käyttövoima. Esiselvitykset jatkuvat nyt tarkemmalla tarkastelulla.

Tiemaksut ovat osa metropolialueen 14 kunnan maankäytön, asumisen ja liikenteen mal-suunnitelmaa, ja ne löytyvät myös hallitusohjelmasta. Niin tunteita herättävästä aiheesta on kyse, että viestintätoimisto valjastettiin miettimään millä nimellä maksu saadaan parhaiten myytyä.

Termiksi valikoitui ruuhkamaksu. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa maksu on nimetty muun muassa työssäkäyntiveroksi. Mal-kunnista Kirkkonummi, Sipoo, Vihti ja Mäntsälä ovat ilmaisseet kielteisen kantansa ja kaksi ensimmäistä vastustavat maksujen valmisteluakin. Päälle tulevat vielä Uudenmaan kunnat, jotka eivät ole mukana mal-valmistelussa, mutta joista käydään töissä pääkaupunkiseudulla.

Pari viikkoa sitten puolestaan valtiovarainministeri Matti Vanhanen esitti polttoaineverojen porrastamista eri puolilla maata. Eniten maksaisivat ne, jotka käyttävät omaa autoa alueilla, joilla on toimiva joukkoliikenne. Tietulleja nurmijärveläinen Vanhanen sen sijaan vastustaa.

Pääkaupunkiseudulla on maan toimivin joukkoliikenne, mutta kaupunkikeskustojen ulkopuolella on myös katvealueita. Autoilijan lompakolle on tulijoita, mutta kipuraja jää nähtäväksi. Kun autoilija antaa joukkoliikenteelle mahdollisuuden, vertailussa aikakin on rahaa.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut