Lukijalta: Pysäköintisakkoja saavat ensisijaisesti vanhat, sairaat ja hajamieliset

Luin Lukijan areenasta mielenkiintoisen ajatuksen pysäköinnin valvonnasta. Kirjoittaja kertoi saaneensa pysäköintivirhemaksun Leppävaaran uimahallin parkkipaikalla varhain aamulla. Hän totesi, että aika ja paikka ovat otollisia vanhusten rahastamiseksi.

Muistamme varmasti ajan jolloin, lappuliisat valvoivat pysäköintiä ja sakottivat, kun sallittu pysäköintiaika ylittyi. Tämä ei ollut kovin tuottavaa toimintaa. Siihen aikaan en koskaan saanut parkkisakkoa. Myöhemmin kyllä useita kertoja, mutta en koskaan sallitun ajan ylittämisestä.

Pysäköinninvalvonta oli ottanut käyttöön uuden keksinnön, joka välittömästi lisäsi tuottavuutta merkittävästi, pysäköintikiekon. Espoossa olen tyypillisesti saanut sakot paikoissa, missä monia vuosia on ollut vapaat pysäköintipaikat. Viimeksi sakon syy tosin ei ollut muovipalan unohtaminen vaan se, että kiekko näytti tunnin verran liikaa. Hajamielinen vanhus, eli minä, oli siirtänyt auton kellon kesäaikaan kaksi kertaa.

Aikoinaan saimme lehdistä lukea, että sakotus tuotti parhaiten sairaaloitten ja terveysasemien pysäköintipaikoilla. Erityisesti kärjessä oli Jorvin sairaala, jonka ulkopysäköintipaikalla puolessa vuodessa sakotettiin yli tuhat potilasta. Olin yksi uhreista.

Olen myöhemminkin saanut pysäköinnistä sakkoja väärin perustein ja soittanut Espoon pysäköinninvalvojalle. Kuuntelin puoli tuntia rähisevää pianonsoittoa ennen kuin luovutin.

Vanhoina hyvinä aikoina saimme joskus sakkoja, kun auto seisoi liian kauan paikalla, jossa oli aikarajoitus. Tänä päivänä pysäköintisakkoja saavat ensisijaisesti vanhat ja sairaat ja hajamieliset kansalaiset. Ei siitä, että he rikkovat paikoitussääntöjä, vaan siitä, että unohtavat muovikiekon tai asettavat siihen virheellisen ajan.

Onhan se vähän epäloogista ja melkein koomista, että nykyään vain harvoin sakot tulevat alkuperäisestä tarkoituksesta eli sallitun paikoitusajan ylityksestä.

Rolf Mattsson, Espoo

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.