Pääkirjoitus Asiakas auttaa pahimman yli

Korona-aika on kolhinut ravintola-alaa monin tavoin keväästä lähtien. Oman lisämausteensa toiminnan heikkoon ennustettavuuteen ovat tuoneet vaihtuvat rajoitukset, joiden kanssa yritykset ja yrittäjät ovat olleet ajoittain ihmeessä.

Työntekijäpuolella korona-aika on puolestaan näkynyt lomautuksina. Palvelualojen ammattiliiton (Pam) puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen sanoi taannoin Helsingin Sanomissa, että pahimmillaan alan työntekijöistä on ollut lomautettuna jopa 70 prosenttia. Sosiaalisessa mediassa onkin jo näkynyt viestejä alanvaihtajista.

Toisaalla tässä lehdessä on juttu espoolaisesta ravintolaklassikosta Haikaranpesästä, joka kuuluu Roihan suvun perheyritykseen. Kun koronarajoituksista päätetään, pitäisi ottaa huomioon se, että ravintolat ovat erilaisia. Näin toteaa haastattelussamme perheyritystä kolmannessa polvessa luotsaava Niklas Roiha.

Koronapandemia on Roihan mukaan ollut paha isku, mutta hän uskoo pitkän historian auttavan selviytymään pahimman yli ja yrityksen siirtyvän aikanaan neljännelle sukupolvelle.

Normioloissa ravintoloilla olisi nyt edessään yksi vuoden perinteisistä sesongeista. Jos moni muukaan asia ei ole niin kuin ennen, niin myös pikkujoulukausi on tänä vuonna toisenlainen.

Ravintoloilta onkin varmasti luvassa erilaisia ratkaisuja ja palveluita. Yhden mallin tarjoaa espoolainen Arttu Wiskari, jolta korona siirsi 10-vuotisjuhlakiertueen. Muusikko-ravintoloitsija on paketoinut keikkansa ja illallisen yhteen omassa ravintolassaan.

Oli paikallinen ravintola jo puoli vuosisataa nähnyt klassikko tai uudempi tulokas, niin selviytymistä yli vaikean ajan helpottaa se, että palveluita käytetään. Asiakas voi omilla valinnoillaan auttaa yrityksiä ja yrittäjiä pahimman yli.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut