Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kaavoituksen vaikutukset eivät ole asukkaille retoriikkaa – Särkijärven varoitukset syytä ottaa Espoossa vakavasti

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaehdotuksesta käyty keskustelu on tervetullut herätys erityisesti pientalovaltaisten alueiden asukkaille. Professori Kimmo Lapintien haastattelu (LV 10.–11.10.) kertoo kyllä kaavahierarkiasta, mutta on käytännön näkökulmasta harhaanjohtavaa retoriikkaa. Jouni J. Särkijärven varoitukset on syytä ottaa vakavasti.

Yleensä asukkaiden annetaan ymmärtää, että vasta yksityiskohtaiseksi luonnehditulla asemakaavalla on ratkaiseva ympäristöön vaikuttava merkitys. Valitettavasti rakennettua ympäristöä koskeva säännöstö jää kaavahierarkiassa liian vähälle huomiolle. Pientaloalueiden tonttitehokkuuden korottaminen yleiskaavassa jopa 0,4:ään johtaa sekasortoiseen ympäristöön. Asemakaavasta on enää turhaa valittaa, jos se ei poikkea yleiskaavasta.

Kaavan lainmukaisuuden arviointi rajoittuu pääasiassa hallinto-oikeuteen. Usein jopa 0,2:n tehokkuus johtaa olemassa olevan rakennuskannan turhaan purkamiseen ja ympäristön muutokseen: tavaksi on tullut kaataa tontin puusto ja ottaa tontista kaikki tehot irti. Naapureilla ei ole käytännössä vaikutusmahdollisuuksia, kun lupakäytännössä ympäristöön sopeutumiseen ei kiinnitetä huomiota, vaan vain kaavanvastaisuus on esteenä.

Täydennysrakentamisessa täytyy voida asettaa suunnittelijoille laatuvaatimuksia eikä korvata sitä tehokkuudella. Ympäristön asukkailla täytyy olla oikeus viihtyisään ympäristöön.

Kyllä Espoon kaupungilla tulee olla kunnianhimoa pyrkiä täydennysrakentamiseen myös pientaloalueilla kunnioittamalla ympäristön asukkaita ja vastata tällaisten asuntojen kysyntään. Yksittäistä maanomistajaa ja rakentajaa, olkoon se sitten perikunta tai joku muu, ei saa suosia mahdollistamalla jopa rakennuskulttuuriamme vaarantavalla tehorakentamisella.

Vanhentuneissa asemakaavoissa rakennusperintöä ei ole otettu huomioon. Yleiskaavoituksessa täytyy olla taitoa ja kykyä huolehtia myös pientaloalueista ja niiden asukkaista. Kaavoitusmonopoli ei saa olla mielivaltaa. Vuorovaikutuksen tulee olla aitoa.

Matti Metsäranta , oik. lis., espoolainen pientaloasukas