Pääkirjoitus: Parkkimaksut tulevat

Ensi vuonna ne tulevat. Osalla Tapiolan, Matinkylän ja Leppävaaran yleisistä pysäköintipaikoista aletaan kerätä parkkimaksuja. Näillä alueilla pysäköinti maksaa euron tai kaksi tunnissa vyöhykkeestä riippuen.

Ensi vuonna kolmella alueella alkava pilottihanke on osa kaupungin kesällä hyväksyttyä vuosien 2020-2022 pysäköinnin toimenpideohjelmaa. Tarkoituksena on paitsi lisätä parkkipaikkojen kiertoa, niin myös vaikuttaa liikkumistavan valintoihin eli ohjata kaupunkilaisia joukkoliikenteen käyttöön.

Espoossa on kaupungin mailla noin 15 000 parkkipaikkaa, jotka kaikki ovat olleet maksuttomia. Osan muuttuminen maksulliseksi herättää varmasti tunteita, näin on tapahtunut muuallakin. Esimerkiksi Espoosta länteen Lohjalla pienen keskustan parkkimaksut närästävät vuosienkin jälkeen joitakin niin paljon, että he sanovat ajavansa mieluummin ostoksille Saloon maksuttoman pysäköinnin perässä.

Hyvä verrokki Espoolle on Vantaa, joka otti vuoden 2018 alussa otti käyttöön maksullisen kadunvarsipysäköinnin muutamalla alueella. Vantaalla uudistuksen tavoitteista on toteutunut parkkipaikkojen kierron nopeutuminen. Sen sijaan pysäköintimaksuja on kerätty selvästi ennakoitua vähemmän.

Vantaalla ensimmäinen pysäköintitunti on maksullisillakin paikoilla ollut ilmainen, ja näiden ruutujen pysäköinneistä 80–95 prosenttia on alueesta riippuen ollut alle tunnin mittaisia maksuttomia. Vantaan liikenneinsinöörin mukaan maksu-uudistus ei olekaan ”kovin vahvasti ohjannut kestävien kulkumuotojen käyttöön”. Vantaalla väännetäänkin parhaillaan maksuttoman tunnin poistamisesta. Tekninen lautakunta on jo pariin otteeseen palauttanut maksuttomuuden poistamisen uuteen valmisteluun.

Espoon maksullisilla parkkipaikoilla ei ole luvassa ilmaistuntia. Usean keskuksen kaupungissa ratkaisevampaa tavoitteiden toteutumisessa on joukkoliikenteen kilpailukyky omaan autoon verrattuna.

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

mikko.heino@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut