Lukijalta: | Kokoomus ei pelottele turhaan: Maakuntauudistus leikkaa espoolaisilta 45 miljoonaa euroa

Espoon keskustan puheenjohtaja Tommi Halkosaari kirjoittaa Länsiväylän Areenalla, että kokoomus pelottelee turhaan maakuntauudistuksella, eikä Espoo menettäisi maakuntauudistuksessa yhtään rahaa. Väite ei pidä paikkaansa. Espoo on koko Suomen suurin häviäjä maakuntauudistuksen rahoitusmallissa.

Maakuntauudistuksessa on Espoon osalta kaksi olennaista rahasummaa, jotka muuttuvat. Länsi-Uudenmaan maakunnan rahoitusta leikataan 100 euroa asukasta kohden. Tämä tarkoittaa, että jatkossa espoolaisten sosiaali- ja terveyspalveluihin voitaisiin käyttää 28,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin nykyisin.

Kaupungin rahoituksen osalta maakuntamalli leikkaa Espoon rahoitusta 60 euroa asukasta kohden. Tämä tarkoittaa sitä, että Espoolla olisi jatkossa koulutuksen, kulttuurin, liikunnan ja teknisen toimen järjestämiseen 16,7 miljoonaa euroa nykyistä vähemmän. Yhteensä maakuntamallissa leikataan suoraan espoolaisten palveluista 45,1 miljoonaa euroa. Lisäksi malli huomioi vain osan väestönkasvusta eli malliin on sisäänrakennettu kasvaviin kaupunkeihin kohdistuva rahoituksen leikkuri.

Suurin ongelma maakuntamallissa on kuitenkin se, että Espoosta tehdään valtionosuusriippuvainen ja kaupungin veroprosentista 13,26 prosentin tuotto siirretään maakuntien budjettiin. Tämä johtaa siihen, että kaupungin investointikyky heikkenee dramaattisesti, kaupungin suhteellinen velkaantuneisuus kaksinkertaistuu ja paine veronkorotuksiin kasvaa.

Espoo on suunnitellut investoivansa seuraavan kymmenen vuoden aikana 250 miljoonaa euroa vuodessa. Nämä investoinnit eivät ole turhia, vaan ne menevät pääosin kouluihin, päiväkoteihin sekä asuinalueiden vaatimaan infrastruktuuriin.

Haluaisimme tietää, mihin kohteisiin sosiaali- ja terveyspalveluissa käytetään 28,4 miljoonaa euroa ylimääräistä rahaa, käytetäänkö koulutukseen 16,7 miljoonaa euroa liikaa rahaa, ja minkä alueiden koulut, päiväkodit ja tiet Espoossa pitäisi jättää rakentamatta tulevaisuudessa?

Koska emme usko saavamme näihin kysymyksiin vastauksia, suosittelemme Halkosaarta tutustumaan hallituksen esityksen sisältöön sekä vaikuttamaan keskustan ja muiden hallituspuolueiden kansanedustajiin, jotta Espoon kannalta katastrofaalista maakuntauudistusta ei hyväksyttäisi eduskunnassa.

Henrik Vuornos , kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ; Mia Laiho , kansanedustaja, kaupunginhallituksen jäsen (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut