Lukijalta: | Kunnallinen terveydenhuolto on ajettu tilaan, jossa palveluhalu, osaaminen ja resurssit puuttuvat

Kunnallinen terveydenhuolto oli alun perin tarkoitettu kaikelle kansalle. Mutta kun sen taso laski eikä tyydyttänyt maksavaa kansaa, se antoi tilaa kilpailulle eli yksityisille palveluille.

Nykytilanteessa kunnallisia palveluita käyttävät vain eläkeläiset ja maahanmuuttajat. Työssä oleville on omat palvelut ja maksukykyisille omansa. Kansa on siis selvästi jakautunut kahtia tässä suhteessa.

Terveydenhuollon palvelun laatu, saatavuus ja taso laskevat edelleen. Ilmeisesti tämä on myös päättäjien tahtotila. Nyt ei ole kysymys koronasta, vaan aktiivisesta pyrkimyksestä ohjata yksityisten palveluiden käyttöön. Tästä muutama esimerkki meidän perheemme kohdalle sattuneina.

Pyrimme useaan kertaan saamaan lääkäriaikaa Kivenlahden terveysasemalle. Se tapahtuu soittamalla ajanvarauksen automaattiin, joka lupaa yhteydenoton ”mahdollisimman pian”. Pari kertaa se tarkoitti seuraavan päivän iltaa, ja kerran soittoa ei koskaan tullut.

Kerran tuo ajanvaraus toteutui ja potilas pääsi kyynärsauvojen kanssa lääkärin puheille. Lääkäri vain ei osannut kunnolla suomea, joten kontakti oli varsin puutteellinen. Käynnin lääketieteellinen anti oli se, että tarjottiin kipuja kärsivälle huonosti liikkuvalle kyynärsauvapotilaalle fysikaalista hoitoa. Kun se ei tyydyttänyt, lääkäri suostui siihen, että asiaa tutkitaan ultran avulla ja lupasi kirjoittaa lähetteen.

Kolmantena päivänä lähete tuli, jolloin päästiin tilaamaan aikaa kyseiseen tutkimukseen. Lähetteessä luki ”kiireellinen”. Ajanvaraus sitten ilmoitti, että ensimmäinen mahdollinen päivä on kahden viikon päästä, jolloin todettiin, että tutkimushan on kiireellinen. Tähän ilmoitettiin, että kaksi viikkoa on kiireellisyysnormin sisällä.

Edellä olevasta selviää missä tilanteessa kunnallinen terveydenhoito on: puuttuu palveluhalu, osaaminen ja resurssit. Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään terveydenhuollon henkilöstöstä, todellinen syy ei ole heissä, vaan päättäjissä, jotka haluavat asioiden olevan näin.

Jorma Äikää , osa-aikainen omaishoitaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut