Pääkirjoitus | Maskin pitäisi olla automaatio

Espoon koronatilanne on pahentunut viime aikoina. Itse asiassa niin paljon, että kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä vetosi viime viikolla espoolaisiin, jotta koronaohjeistuksia ja -suosituksia todella noudatettaisiin.

Kaupunginjohtajan vetoomukseen on syynsä. Espoon perusturvajohtaja Juha Metson mukaan ”viimeisen kolmen viikon aikana tilanne on mennyt huolestuttavampaan suuntaan”. Viikoittaisten uusien tartuntojen määrä nousi Espoossa pari viikkoa sitten uudelle sataluvulle. Kahdensadan viikkotartunnan raja puhkaistiin jo aiemmin, ja viime viikolla uusia tartuntoja todettiin Espoossa 238.

Pääkaupunkiseudun kaupungit alkoivat marraskuun alusta alkaen edellyttää kasvomaskien käyttöä omissa sisäliikuntatiloissaan. Maanantaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä antoi uuden koko aluetta koskevan maskisuosituksen kouluihin opettajille ja muulle henkilöstölle. Maskisuosituksella halutaan turvata henkilöstön riittävyyttä ja lähiopetuksen jatkumista.

Espoon kouluissa on parin viikon aikana määrätty runsaasti koronakaranteeneja. Viime viikolla koronakaranteeniin määrättiin väkeä 15 koulusta, viikkoa aikaisemmin 14 koulussa. Joissain kouluissa korona-altistumiset eivät ole jääneet yhteen tapaukseen. Tämä ei voi olla näkymättä koulujen arjessa.

Koronan ilmaantuvuutta ilmaiseva käyrä nousee Espoossa nyt lähes pystysuoraan. Viimeisen kahden viikon ilmaantuvuusluku oli maanantaina 156 sataatuhatta asukasta kohti.

Koronasyksy vaatii kaikilta sitkeyttä ja kärsivällisyyttä. Ja vaikka ei liikuntatiloissa, konserteissa tai muissa julkisissa tiloissa kävisikään, niin kauppareissuja tekevät lähes kaikki. Vaikka maskisuositusten kanssa sekoiltiinkin keväällä, niin nyt syksyllä sen pitäisi tulla jo selkäytimestä: maski kasvoille kaupassa asioidessa – aina, ellei se omista terveydellisistä syistä ole vaaraksi. Maskien teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni niitä myös käyttää.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut