Lukijalta: | Miten käy Suomen, jos Uudenmaan Sampo ei jauha?

Maamme taloudellinen Sampo, Uusimaa, ryövätään. Ryöstöjoukkoa ei johda Väinämöinen, vaan Uusimaa ryövätään sote-uudistuksessa, EU:n aluekehitys- ja elvytysrahoituksessa ja hiilineutraalisuusrahoituksessa.

Nykyisin uusmaalaiset veronmaksajat tukevat muuta Suomea valtionosuuksien tasauksina noin 600 miljoonalla eurolla. Sote-uudistuksen myötä tukisimme muuta Suomea vuosikymmenen loppuun mennessä yli miljardilla eurolla! Samaan aikaan Uudenmaan väestö kasvaa, samoin sote-menot.

Alirahoitus ja palvelutason romahdus Uudenmaan sote-palveluissa uhkaavat pakottaa puolitoista miljoonaa uusmaalaista hankkimaan terveysvakuutuksen. Ei uskoisi olevan tämän hallituksen periaatteiden mukaista. Vakuutuksen hankkiminen ei ole edes kaikille mahdollista.

EU:n aluekehitysrahoituksen perustamissopimuksella on turvattu Itä- ja Pohjois-Suomelle rahoituksesta suurin osuus. Heinäkuun huippukokouksessa sinne luvattiin sata miljoonaa euroa lisää muutoinkin tulevan 300 miljoonan euron päälle.

Ensi vuonna alkavalla ohjelmakaudella sinne näyttäisi menevän todellinen jättipotti, jos hallitus ei kohtuullista jakoesitystään muun rakennerahoituksen osalta.

Maaseudun kehittämisrahoitusta, joka nyt menee pääsääntöisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen, lisättiin myös 400 miljoonalla eurolla.

Varsinainen lottovoitto idälle ja pohjoiselle tulee kuitenkin ”oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta”, josta Suomi saa yli miljardin. Rahalla pitää tukea siirtymää hiilineutraaliin energiatuotantoon. Uusimaa päästää viidenneksen Suomen ilmastopäästöistä, joten paljonko luulette Uudenmaan saavan tukea? Arvasitte oikein – nolla euroa.

Ryöstön ehkä ällistyttävin seikka on, että 70 prosenttia Suomessa todetuista koronatapauksista on tähän mennessä ollut Uudellamaalla, mutta EU:n elvytysraha koronatuhoihin uhkaa kohdentua aluepoliittisin perustein, ei sen mukaan, missä koronasta eniten kärsitään.

Kalevalassa Sampo ryöstettiin pohjoisesta. Ilmeisesti se siirretään nyt kansallisin päätöksin sinne takaisin, turve-Suomen hiljentyville kyläteille. Helsinkiläisiltä ja uusmaalaisilta ministereiltä kysyn, että miksi.

Ossi Savolainen , maakuntajohtaja , Uudenmaan liitto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut