Pääkirjoitus Auta jouluna paikallisesti

Espoon syksyn työttömyysluvut ovat karua luettavaa. Käytetään mittarina sitten Uudenmaan ely-keskuksen työllisyysseurantaa tai työ- ja elinkeinoministeriön lukuja, niin Espoossa on noin 6 000 työtöntä enemmän kuin ennen koronaa.

Espoo on kärsinyt työttömyyden kasvusta suhteellisesti enemmän kuin koko maa. Työ- ja elinkeinoministeriön lukujen mukaan Espoon syyskuun lopun työttömyysaste oli vain himpun verran koko maan lukua alhaisempi. Syyskuun lopun työttömyysaste oli Espoossa 4,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Koronakriisi on rokottanut Espoota ja koko pääkaupunkiseutua enemmän kuin koko maata. Syynä on muun muassa palvelualan työpaikkojen määrä.

Työttömyyden lasku oli taittumassa Espoossa jo ennen koronakriisin alkamista, mutta keväällä käyrät kääntyivät jyrkkään nousuun. Työttömien määrä Espoossa yli kaksinkertaistui hetkessä. Toukokuun piikin jälkeen työttömyys lähti taas laskuun, joka on kuitenkin taas hidastanut elokuusta lähtien.

Pahiten työttömyyden kasvu on Espoossa osunut nuoriin. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on vuodessa kaksinkertaistunut. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut kolmanneksella vuoden takaisesta.

Länsiväylän haastatteleman asiantuntijan mukaan aika näyttää, kuinka moni esimerkiksi maaliskuussa työttömäksi jääneistä on ensi maaliskuussa pitkäaikaistyötön. ”Veikkaan, että aika moni”, oli asiantuntijan ennuste. Syynä tähän on muun muassa se, että kokonaistyöttömyyden kasvaessa pitkäaikaistyöttömien työllistymismahdollisuudet huononevat.

Lähestyvää joulua ei kaikesta huolimatta ole peruutettu, ja omilla valinnoilla voi vaikuttaa kotikaupungin tilanteeseen. Siksi onkin tärkeää, että ruoat, lahjat ja kodin koristelu hankitaan mahdollisimman pitkälle paikallisista liikkeistä. Tavaran sijaan voi lahjaksi antaa aina myös paikallisia palveluja.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut