Lukijalta: | Lasten harrastustoiminta tarvitsee lisää resursseja

Länsiväylässä 7.–8.11. Espoon liikuntajohtaja Martti Merra suree lasten liikuntaharrastusten kallistumista ja varoittaa, että harrastaminen ei ole enää tasapuolisesti mahdollista.

Merra on monella tapaa oikealla asialla. Harrastustoiminta ehkäisee tutkitusti syrjäytymistä, tuo lapsen elämään turvallisia aikuisia ja ystäväpiirin myös koulun ulkopuolelta ja antaa usein mahdollisuuden kehittää taitojaan ja toteuttaa itseään. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla mahdollisuus harrastaa.

Espoon lasten ja nuorten määrä on kasvanut viime vuosina hurjaa vahtia, yhden suuren koulun verran vuodessa, mutta resursseja lasten harrastamiseen ei ole saatu nousuun. Harrastamisen ryhmäkokoja on pyritty kasvattamaan ja siten ottamaan mahdollisimman moni mukaan, mutta loputtomasti ei tämäkään jousto riitä.

Ensi vuoden talousarvioesitys sisältää rajun 12,9 prosentin leikkausesityksen taiteen perusopetukseen, siis musiikkiopistojen ja kuvataidekoulun toimintaan. Näin raju rahoitusmuutos saattaa kaataa toimijoita tai pakottaa ne nostamaan harrastusmaksuja. Näiden oppilaitosten rahoituksesta osa tulee valtionapuna, mutta sen avulla tilannetta ei voida pelastaa. Leikkausesityksistä lasten ja nuorten harrastuksiin tulee luopua.

Hallitusohjelmassa linjattiin lasten ja nuorten Suomen oman harrastusmallin (vertaa ns. ”Islannin malli”) kehittämisestä, jossa harrastustoiminta mahdollistettaisiin jokaiselle lapselle ja nuorelle osana koulujen iltapäivää. Tämän ei pidä tarkoittaa ainoastaan koulujen tai kaupungin järjestämiä kerhoja, vaan toimintaan pitää saada mukaan niin urheiluseurat, nuorisojärjestöt kuin taiteen perusopetuksen oppilaitokset.

Harrastusmallin kokeiluihin voi hakea rahoitusta, toivottavasti Espoo on tässä ensimmäisten joukossa mukana.

Inka Hopsu, kansanedustaja (vihr.), Espoon kaupunginvaltuuston 2. vpj

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut