Pääkirjoitus Valmistumista on syytä juhlia

Poikkeuksellista korona-aikaa eletään Suomessa nyt jo yhdeksättä kuukautta.

”On tuntunut usein siltä, että aika on pysähtynyt. Koronavirus on ollut läsnä kaikkialla; mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa ei muusta puhutakaan. Spekulaatiot, tilastot ja kiistat eriskummalliseen tilanteeseen liittyen alkavat jo kyllästyttää.”

”Kuitenkin aika on jatkanut kulumistaan ja elämä osoittaa muuttumisen merkkejä – työt, lopulliset yo-arvosanat ja yhteishaun tulokset ovat olleet minulle osoitus siitä, että elämää on myös poikkeustilanteen ulkopuolella.”

Näin kirjoitti keväällä Tapiolan lukiosta valmistunut Eeva Mannonen ylioppilaan kirjeessään, joka löytyy Espoon kaupungin verkkosivuilta.

Taas on aika juhlia ylioppilaita. Nyt vuorossa ovat syksyllä tutkinnon valmiiksi saaneet.

Kesäksi koronan ote hieman hellitti, mutta syksyn tullen tilanne paheni jälleen. Tämän saivat huomata myös Espoossa syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuneet. Opiskelijoita siirrettiin syyskuussa etäopetukseen, ja yo-kirjoituksia ripoteltiin koronan takia aiempaa useammalle päivälle.

Koronasta huolimatta Espoon lukioista valmistuu tänä syksynä 159 uutta ylioppilasta. Kevään ylioppilaita juhlittiin poikkeusmenoin touko- ja elokuussa, ja myös syksyn valkolakit jäävät ilman perinteistä lakitustilaisuutta.

Ylioppilaat perheineen ovatkin joutuneet varautumaan juhlimiseen poikkeusolojen malliin. Kodeissa järjestettävät juhlat suositellaan järjestettäväksi enimmillään kymmenen hengen kokoontumisina. Näin todetaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän viime viikolla päivitetyssä suosituksessa.

Yo-juhlien järjestäjät tuntuvat nyt suhtautuvan asiaan kevättä tyynemmin. Juhlimista ei kuitenkaan saa unohtaa. Syksyn ylioppilaat sekä muut valmistuvat ovat kuohujuomansa ja ruusunsa ansainneet.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut