Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lapset saivat liputuspäivän

Tällä viikolla on vietetty lapsen oikeuksien viikkoa. Virallista lapsen oikeuksien päivää vietetään aina 20. marraskuuta vuonna 1989 allekirjoitetun YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kunniaksi. Perjantaina saloissa liehuivat myös liput, sillä tänä vuonna lapsen oikeuksien päivä oli ensi kertaa vakiintunut liputuspäivä kalentereissa.

Lapset elävät elämäänsä kovin erilaisissa tilanteissa. Aiemmin yli 100 000 suomalaislapsen on arvioitu elävän köyhyydessä, ja korona-aika ei tilannetta ole helpottanut. Espoossakin lapsiperheköyhyys oli lisääntynyt jo ennen koronaa, ja kaupunginvaltuusto hyväksyikin syksyllä 2019 kolmevuotisen toimenpideohjelman.

Pelastakaa lapset ry:n tuoreessa Lapsen ääni 2020 -raportissa todetaan, että vähävaraisten perheiden lapsilla on heikommat mahdollisuudet harrastaa ja heille kertyy muita useammin köyhyydestä aiheutuvia kielteisiä kokemuksia, kuten ahdistusta, huonommuutta, kiusaamista ja stressiä. Raportin mukaan lähes 80 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista kertoi kärsineensä stressistä joskus tai usein perheensä taloudellisen tilanteen vuoksi.

Raportin tiedonkeruu tehtiin huhtikuussa, jolloin koronan taloudelliset vaikutukset eivät olleet vielä kunnolla alkaa. Vastaajat olivat 13–17-vuotiaita, mutta varattomuuden kokemusten tiedetään koskettavan jo päiväkoti-ikäisiä lapsia.

Tällä viikolla sosiaalisessa mediassa on jaettu runsaasti varhaisvuosien kuvia lapsen oikeuksien viikon kunniaksi. Sain kolmisenkymmentä vuotta sitten nuorena toimittajana haastatella Unicefin silloista pääsihteeriä James P. Grantia Uuteen Suomeen. Tuolloin puhuttiin muista asioista, eikä juttu jäänyt historiaan. Vuonna 1995 kuolleelta Grantilta on kuitenkin muista yhteyksistä jäänyt elämään aikuisille suunnattu viesti, jota on tälläkin viikolla välitetty ahkerasti: ” Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus.” Tämä on hyvä muistaa ei vain kerran vuodessa, vaan vuoden joka ainoa viikko.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja.