Pääkirjoitus: Jos on jaksettava joskus, niin nyt

Pääkaupunkiseudun koronatilanteen kääntyminen huolestuttavampaan suuntaan toi tämän viikon alussa mukanaan tiukennetut koronatoimet.

Pääkaupunkiseutu on nyt koronan leviämisvaiheessa ja kaupunginjohtajien ilmeet viime perjantain tiedotustilaisuudessa jos mahdollista aiempaakin vakavammat. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri puolestaan ilmoitti maanantaina siirtyvänsä korkeimpaan valmiustilaan.

Espoossa on jo jonkin aikaa todettu uusia tartuntoja reilusti yli 200 viikossa. Viime viikolla uusien tartuntojen määrä ylitti kuitenkin jo 300 tapauksen rajan.

Tartuntojen määrän kasvaessa myös aiemmin lyhyeksi puristunut altistuneiden jäljittämisviive on taas kasvanut.

Espoon tartunta-asioista vastaavan lääkärin mukaan altistuneiden tavoittamista viivästyttää osin se, että koronaoireita kuulostellaan liian pitkään ennen testiin hakeutumista, jolloin sairastuminen ja altistumiset tulevat tietoon liian myöhään. ” Testiin matalalla kynnyksellä oireiden alettua”, Espoon tartuntatautilääkäri Topi Turunen kehottikin tällä viikolla Twitterissä.

Yksi huoli lisää on se, että tartunnan lähdettä ei enää pystytä kovinkaan usein jäljittämään. Espoon viime viikon koronakatsauksessa kerrottiin tartunnan lähteen jäävän tuntemattomaksi jo yli puolessa kaupungissa ilmenevistä uusista tapauksista. Tämä tarkoittaa, että tartunnan on voinut saada missä tahansa. Siksi kontaktien minimointi kaikissa tilanteissa on nyt tärkeää.

Osa maanantaina voimaan astuneista määräyksistä ja suosituksista on annettu seuraavaksi kolmeksi viikoksi, osa toistaiseksi. Lisää rajoituksia ja muita toimia on tulossa jo tällä viikolla.

Seuraavat viikot näyttävät, miten koronaväsymystä vastaan jaksetaan taistella. Paljon on edelleen kiinni jokaisesta meistä. Jos on jaksettava joskus, niin nyt. Paitsi itsensä, niin myös muiden takia.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut