Lukijalta: | Joukkuelajit auttavat kotoutumisessa – kynnys niiden aloittamiseen tulee pitää matalana

Tilastokeskuksen mukaan 2018 ulkomaalaistaustaisten henkilöiden osuus espoolaisista ikäluokassa 0–6 vuotta oli 23,5 prosenttia, ikäluokassa 7–14 vuotta 17,3 prosenttia ja ikäluokassa 15–18 vuotta 14,3 prosenttia. Ulkomaalaistaustaisia ovat ne henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä ja erityisesti lapsista kasvaa selvästi.

Valtuuston hyväksymässä kotouttamisohjelmassa 2018–2021 on kiinnitetty huomiota muun muassa vieraskielisten lasten oppimistuloksiin sekä kokemukseen ystävien puutteesta tai koulukiusaamisesta. Kun tiedetään, että Espoossa vieraskielisten nuorten riski päätyä työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle on yli neljä kertaa suomen- ja ruotsinkielisiä nuoria korkeampi, asiaa ei voi vähätellä.

Joukkueurheilun merkitys näiden lasten ja nuorten kotouttajana suomalaiseen yhteiskuntaan on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Joukkuelajien parissa nuoret saavat purettua ylimääräistä energiaa ja solmivat samalla uusia ystävyyssuhteita. Vaikka suurin osa harrastajista ei tavoittelekaan lajin huipulle pääsyä, tuo jo pelkkä harrastaminen kaikille onnistumisen kokemuksia. Hyväksyntää ei tarvitse yrittää hakea kyseenalaisemmista asioista.

Esimerkiksi koripalloa voi harrastaa ilman suomen kielen taitoa. Tosin urheilun parissa tapahtuvissa sosiaalisissa kontakteissa myös kielitaito paranee. On ihan hyvä nähdä pelkästään ulkomaalaistaustaisista nuorista koostuvia joukkueita, mutta integraation kannalta kaikkein parhaimpia ovat joukkueet, joissa mukana on sekä ulkomaalaistaustaisia että kantasuomalaisia pelaajia.

Jotta tällaisen harrastuksen voi aloittaa matalalla kynnyksellä, sen täytyy olla mahdollisimman edullista ja tapahtua siellä, missä nuoret ovat, esimerkiksi lähikoulun tiloissa. Kaupungin on otettava suunnittelussa huomioon joukkuelajeihin soveltuvien tilojen tarve. Se kallein resurssi – eli henkilöstö – on valmiina: Urheiluseuroissa toimivat vapaaehtoiset ohjaajat, jotka tekevät valmennuksen lisäksi samalla myös erittäin arvokasta kotoutustyötä.

Mika Lehtisyrjä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut