Lukijalta: Nuorten rikoskierteeseen pitää puuttua sekä pehmeillä että kovilla keinoilla

Lähikauppamme Laajalahdessa ryöstettiin marraskuisena sunnuntaina. Kaksi nuorta sai saaliikseen vähäisen summan rahaa. Seuraavana päivänä lähikaupassamme oli vartija. Tähänkö on tultu?

Tapaus tuo näkyväksi viime viikkojen uutisointia nuorten tekemistä väkivaltarikoksista. Rikosten ja väkivaltaisuuden kasvuun täytyy puuttua määrätietoisesti ja nopeasti. Tarvitaan sekä pehmeitä että kovempia keinoja. Tarvitaan välittämistä ja varhaista puuttumista ongelmiin ennen kuin ne kasvavat vaikeammin ratkaistaviksi. Nuorten syrjäytymistä on torjuttava kaikin keinoin. On olemassa vaikuttaviksi todettuja keinoja ehkäistä syrjäytymistä, kuten Ohjaamot, Vamos-palvelut ja etsivä nuorisotyö, niihin pitäisi suunnata riittävästi resursseja. Kiusaamiselle on oltava nollatoleranssi, mielenterveys- ja päihdepalveluja pitää olla riittävästi, eikä huumeongelmalta saa sulkea silmiä. Myös nuorten polkuja yhteiskuntaan, työelämään ja koulutukseen on tuettava.

Poliisilla pitäisi olla riittävästi keinoja puuttua, jotta alkanut kierre saataisiin välittömästi katkaistua. Tässä tarvitaan myös yhteistyötä eri tahojen kanssa. Lisäksi maahanmuuttoon liittyvät ongelmat on tunnistettava ja niihin on etsittävä toimivia ratkaisuja. Esittämäni keinot ovat tuttuja, nyt vain pitäisi löytyä yhteinen tahtotila ja tarttua toimeen.

Kukaan nuori ei haaveile syrjäytymisestä saati rikollisen urasta.

Sari Savela , kauppatieteiden maisteri , puheenjohtaja, KD Espoo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut