Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Mielenterveyskuntoutujat saavat jatkossakin tarvitsemansa avun Espoossa

Nimimerkki Mielenterveyskuntoutuja 37 vuotta kirjoitti Länsiväylän Areenalla muutoksista Espoon mielenterveyskuntoutujien työtoiminnassa.

Kunnan tehtävänä on järjestää osana mielenterveystyötä sosiaalisen kuntoutuksen palveluja, mikäli asiakkaan tarpeet näin vaativat. Erilaisia sosiaalisen kuntoutumisen menetelmiä, esimerkiksi työ- ja päivätoimintaa, voidaan tarjota asiakkaalle palvelutarpeen arvioinnin perusteella.

Arviointi sisältää muun muassa ammattilaisen ja henkilön itsensä arvion tuen tarpeesta ja tarvittavista palveluista sekä ammattilaisen arvion asiakkaalle välttämättömistä sosiaalipalveluista. Näin palvelut ovat paitsi yksilölliset myös tasavertaiset kaikille samassa elämäntilanteessa oleville kuntalaisille.

Mielipidekirjoituksessa mainitut mielenterveyskuntoutujien työ- ja päivätoiminta ovat sosiaalisen kuntoutuksen menetelmiä. Sosiaalista kuntoutusta ei olla lakkauttamassa, vaan se järjestetään tälle asiakasryhmälle jatkossa toisin. Muutoksen vuoksi esimerkiksi kirjoituksessa mainittua työsalia ei tulla jatkossa käyttämään. Kaikille kyseisellä työsalilla käyneille tehdään palvelutarpeen arviointi ja tuen tarve arvioidaan sen yhteydessä.

Euromääräisestikään Espoo ei ole säästämässä mielenterveys- ja päihdepalveluista. Vuonna 2021 MTP:n budjetti on kasvamassa 3,5 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Mielenterveys- tai päihdekuntoutujat tulevat jatkossakin saamaan ne palvelut, jotka parhaiten tukevat heidän kuntoutumistaan.

Juha-Pekka Strömberg , Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö ; Outi Painilainen , palvelupäällikkö, erityispalvelut