Pääkirjoitus: Leppävaara on uuden edessä

Leppävaaran keskusta ja asema ovat isojen muutosten edessä, jos aluetta koskeva asemakaavamuutos toteutuu. Asema uudistuu täysin, kun Sello laajenee bussiterminaalin päälle ja radan yli rakennetaan lämmin asemasilta.

Samalla pitkälti 80-luvulla rakennetun radan pohjoispuolen ilme muuttuu matalasta ja avarasta tiiviiksi ja urbaaniksi, kun paikalle nousee korkeiden rakennusten rintama.

Leppävaaran ydin on pysynyt nykyisessä kuosissaan espoolaisittain pitkään. Keskustassa nähtiin iso rakentamisen aalto viimeksi 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, kun radan eteläpuolinen kaupunginosa rakennettiin.

Sen jälkeen rakentamisen painopiste on ollut enemmän eteläisessä Espoossa. Metrovarren rakentamisbuumista huolimatta Leppävaara on säilyttänyt asemansa Espoon väkirikkaimpana aluekeskuksena, ja Espoon kasvu tulee 2020-luvullakin olemaan ripeintä Suur-Leppävaaran alueella. Väestöennusteiden mukaan Suur-Leppävaara kasvaa kuluvalla vuosikymmenellä yli 11 000 asukkaalla ja säilyy 70 000–80 000 asukkaallaan Espoon suurimpana aluekeskuksena ainakin seuraavat kymmenen vuotta (LV 23.5.).

Leppävaara on myös koko pääkaupunkiseudun kolmanneksi vilkkain joukkoliikenteen solmukohta. Raidejokerin ja kaupunkiradan jatkeen valmistuminen 20-luvulla vahvistavat tätä asemaa ja luovat samalla myös paineita kehittämiselle.

Kasvojen kohotukselle on monien mielestä tarvetta. Leppävaaran projektijohtaja Mika Rantala huomautti viime Länsiväylässä, että radan pohjoispuoli muistuttaa nykytilassaan enemmän maalaispitäjää kuin vilkasta kaupunkikeskusta, ja joukkoliikenteen käyttäjät ovat asemalla odotellessaan säiden armoilla.

Jos hyvin käy, Sellon laajennus, bussiterminaalin peruskorjaus ja asemasillan rakentaminen etenevät sopivassa tahdissa kaupunkiradan jatkeen kanssa. Espoon suurimman keskuksen vetovoimaisuutta hankkeet varmasti lisäävät.

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut