Pääkirjoitus: Espoo on selvästi Suomen kakkoskaupunki, mutta sen merkitys pitää tuoda paremmin esiin

Karri Kannala. Päivi Tuovinen

Karri Kannala

Helsingin Sanomat julisti 30.11.2020, että "Nyt valitaan Suomen kakkoskaupunki". HS:n mukaan Suomi tarvitsee Helsingin vastapainoksi vahvoja kaupunkikeskittymiä. HS totesi, että naapurimaissa on selkeät kakkoskaupungit, mutta Suomessa tittelistä kiistellään. Hesarin mielestä vahvimmat ehdokkaat ovat Tampere ja Turku.

Espoon suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) kiiruhtikin Twitterissä kommentoimaan, että "Hesari voi omassa rauhassaan pohtia, onko Turku vai Tampere Suomen kakkoskaupunki. Mutta jos faktoja katsotaan, Espoo on kaikilla mittareilla Suomen kakkoskaupunki."

Asetelma kuvaa hyvin Espoon sekä myös Vantaan kohtaamaa haastetta: ne tuppaavat jäämään keskustelussa Helsingin varjoon ja "vain" osaksi suurta pääkaupunkiseutua.

Kuntaliiton arvion mukaan Espoo maksaa tänä vuonna verotulontasausta 169 miljoonaa euroa. Samaan aikaan esimerkiksi Tampere on kymmenen miljoonaa euroa saamapuolella.

Espoo on väestömäärältään selvästi Suomen toiseksi suurin kaupunki ja sellaisena se myös pysyy.

Koulutuksen, innovatiivisuuden ja älykkäiden ratkaisujen osalta Espoo on jopa koko maailman kärkikastia.

Espoo olisi jo pitkään halunnut rakentaa teatterin ja jalkapallostadionin. "Mutta ei meillä ole ollut siihen resursseja. Sen sijaan avustamistamme kaupungeista ne löytyvät", kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tuskaili haastattelussamme 16.11.2019.

Espoon rahat hupenevat välttämättömiin investointeihin, kuten koulujen ja päiväkotien kunnostamiseen, länsimetroon ja Kehä I:n parantamiseen. Jos suunniteltu sote-uudistus toteutuu, muuttuu yhtälö yhä hankalammaksi Espoon kannalta.

Suomen kakkoskaupungin ääni pitää saada jatkossa paremmin kuuluviin ja kaupungin merkitystä koko Suomen näkökulmasta pitää kirkastaa.

Länsiväylä on ollut espoolaisten äänitorvi jo liki 70 vuotta. Paikallisten, Espoon sisäisten asioiden lisäksi on olennaista nostaa Espoo paremmin esiin myös valtakunnallisesti. Länsiväylä tulee tekemään oman osansa, vallan vahtikoiran rooliaan unohtamatta.

karri.kannala@media.fi

Länsiväylän vt. päätoimittaja, Etelä-Suomen Media Oy:n paikallisjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut