Lukijalta: | Espoon terveyskeskusjonot kasvaneet sietämättömän pitkiksi

Kunnan tärkeimpiä tehtäviä on toimiva terveydenhuolto, mikä ei ole valitettavasti toteutunut Espoossa. Terveyskeskuksien jo ennestään surkea tila muistuttaa jo heitteillejättöä. Lääkärille pääsyä joutuu nykyisellään odottamaan poikkeuksellisen pitkään Espoossa.

Jonot ovat kasvaneet sietämättömän pitkiksi Tapiolan ja Ison Omenan terveysasemilla. Näillä terveysasemilla jonotusaika on ollut koko syksyn 90 päivää – siis 90 päivää täytyy odottaa kiireetöntä aikaa tavatakseen lääkärin! Koronaepidemian kiihtyminen leviämisvaiheeseen tulee tarkoittamaan entistä surkeampaa tilannetta kaikille ihmisille, jotka odottavat aikaa terveysasemien lääkäreille.

Olen ollut aiemmin erityisen ylpeä kolmesta eri laitoksesta Espoossa. Niitä ovat uimahallit, kirjastot ja ter-veysasemat. Olen mielessäni ajatellut, että näiden asioiden eteen maksan mielelläni veroja, ja osallistun tällä tavalla näihin talkoisiin. Meillä on edelleen hienoja uimahalleja ja kirjastoja, mutta ter- veysasemien tilanne on syvän häpeän aihe.

Meillä on annettu terveysasemien rapautua vähitellen nykyisen terveydenhuollon järjestelmien johdosta. Meillä on hyvin eriarvoinen ja eriarvoistava järjestelmä, johon kuuluvat yksityinen lääkäri, työterveyshuolto ja terveysasemat. Valinnanvapaus olisi tuonut tähän muutoksen, mutta se torpattiin.

Nyt meille ollaan rakentamassa uutta hallintohimmeliä, jota myös sote-uudistukseksi kutsutaan, ja joka tulee toimimaan yhtä hyvin kuin surullisenkuuluisa taksiuudistus. Kaiken rahan, jonka saamme poltettua tähän himmeliin, voisi myös käyttää tehokkaammin ja järkevämmin niin, että me kaikki espoolaiset saisimme terveydenhuoltoa niin kuin sitä pitää saada.

On äärimmäisen helppoa sanoa, että meillä on jatkuva henkilöstöpula: ”yritetään, mutta kun emme saa uusia lääkäreitä”. Pitäisikö tähän kohtaan pysähtyä hetkeksi, ja miettiä miksi meillä on niin suuri vaje lääkärinvakansseissa?

Työolot ja palkkaus ovat meille kaikille niitä syitä, jotka vaikuttavat valintoihimme. Ei voi olla liian vaikeaa tehdä kyselyä lääkäreille: mistä syystä he eivät valitse terveysasemaa? Tämän jälkeen voitaisiin tehdä tarvittavat toimenpiteet. Yrittäjänä olen tottunut siihen, että kun on olemassa ongelma, siihen on yleensä ratkaisukin.

Pekka Riihimäki (kok.) , sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut