Lukijalta: Toivottavasti Espoo tukee lapsiperheiden valinnan mahdollisuutta eikä ota mallia Helsingistä

Helsingin päättäjät vaikuttavat olevan hakoteillä kaupungin päivähoitoa koskevissa päätöksissä. Kotihoidon tuen lisän poisto yli 1-vuotiailta on lyhytnäköistä toimintaa. Jo nyt ongelmana ovat varhaiskasvatuksen henkilöstöpula sekä ylisuuret hoitoryhmät. Entä sitten, kun vanhemmille ei suoda riittävää taloudellista tukea hoitaa alle 3-vuotiaita kotona ja yhä useammat lapset ovat päivähoitojonossa?

Päiväkoteja siis lisää, mutta mitä se maksaa ja mistä hoitajat, kun heistä jo nyt on valtava pula? Kotihoidon tuen lisällä saatetaan tällä hetkellä hoitaa useita perheen lapsia, mutta ei enää kun vanhemmilta poistetaan valinnanmahdollisuus. Halutaanko perheistä kahden kerroksen väkeä, joista vain osalla on varaa hoitaa pienet lapset kotona?

Puhumattakaan tärkeimmästä eli siitä, mitä lapsipsykologit ja alan ammattilaiset peräänkuuluttavat. Lapsen kiintymyssuhde sekä emotionaalinen ja psyykkinen kehitys muodostuvat kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Ja miten lapsen kasvulle on siinä vaiheessa parasta pieni ryhmä tutun aikuisen hoidossa (HS, mm. Aino Saarinen 9.11.,). Lisäksi Helsinki ja Espoo ovat tekemässä suuren virheen ja lopettamassa juuri pienille lapsille tarkoitettuja ryhmäperhepäiväkoteja, tietysti taloudellisista syistä. Lapsen tärkeät kehitysvaiheet päättäjät haluavat sivuuttaa kuuntelematta kasvatusasiantuntijoita.

Toivottavasti muut kaupungit eivät ota mallia Helsingistä vaan tukevat perheiden valinnan mahdollisuutta ja ennen kaikkea lasten parasta säästämällä kotihoidon tuen lisän alle 3- vuotiailla ja lisäämällä pienryhmätoimintaa päivähoidossa.

Maarit Topp , lastentarhanopettaja , Espoo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut