Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Pienten ostopalvelupäiväkotien toiminta turvattava Espoossa

Espoossa on pitkään toiminut vanhempainyhdistysten perustamia päiväkoteja. Niitä ovat perustaneet taloyhtiöiden asukkaat omille ja naapureiden lapsille. Toimintaa on johtanut kannatusyhdistys, joka on palkannut hoitajat ja varannut tilat. Kaupunki on tukenut toimintaa ostopalvelusopimusten avulla nettokustannusten mukaan. Vanhemmat ovat osallistuneet toimintaan tilojen ja pihojen kunnostuksessa ja toiminnan johtamisessa.

Nyt valtuuston päätettäväksi on tulossa uusi käytäntö, jossa palveluseteli korvaa suoran tuen ja jonka mahdollisimman monen päiväkodin toivotaan ottavan käyttöön. Palvelusetelin suuruus ei kata kaikkia kuluja.

Päiväkodeista on tullut kaupunginvaltuutetuille huolestuneita viestejä. Vanhemmat ja henkilökunta kokevat, että kaupunki pakottaa siirtymään palvelusetelin käyttöön jo ensi vuonna. Vanhemmat pelkäävät joutuvansa kustantamaan päivähoitomaksujen lisäksi myös sijaisten palkkaukset ja tilojen kunnossapidon.

Viestien mukaan monet näistä päiväkodeista harkitsevat lopettamista, jos heidät pakotetaan setelimalliin tai siirtymään Kela-tuetuiksi yksityisiksi päiväkodeiksi. Kannatusyhdistysten hoitamissa päiväkodeissa maksut nousisivat eikä kaikilla perheillä olisi enää niihin varaa. Nythän näiden ostopalvelupäiväkotien hoitomaksut ovat samat kuin kaupungin päiväkodeissa.

Espoo ei saa syyllistyä pienten päiväkotien alasajoon! Siitä kärsisivät eniten lapset. Pienet päiväkodit ovat kodinomaisia ja kustannuksiltaan edullisia. Niissä sisarukset voivat olla samassa ryhmässä. Lapset kokevat sitoutuneen henkilökunnan omaisikseen. Meillä olarilaisen päiväkodin henkilökuntaa kutsuttiin vielä ylioppilasjuhliinkin. Pikemminkin pieniä viihtyisiä päiväkoteja tarvitaan lisää.

Kaarina Järvenpää , erikoislääkäri , kaupunginvaltuutettu (kd.)