Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoolaiset voivat olla ylpeitä terveysasemistaan tulevaisuudessakin

Pekka Riihimäki kirjoitti Länsiväylä n Areenalla Espoon terveyskeskusjonoista. Kulunut vuosi on ollut kaikin tavoin poikkeuksellinen. Koronan vuoksi toiminta muuttui maaliskuun puolivälissä ja kiireettömiä vastaanottoaikoja jouduttiin perumaan. Myös ihmiset itse peruivat aikojaan, kun he eivät uuden viruksen edessä uskaltaneet tulla vastaanotolle.

Syksyn aikana kysyntä on luonnollisesti kasvanut ja jonot ovat kasvaneet, kun aikoja ei ole ollut mahdollista tarjota kaikille niitä haluaville. Joulukuun alkuun mennessä on toteutunut yli 55 000 lääkärikäyntiä vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Koronan synnyttämä hoitovelka on siis pelkästään terveysasemilla valtava ja sen purkamiseen menee vielä rutkasti aikaa.

Tällä hetkellä hoitohenkilökunnan työpanosta on edelleen siirretty tartuntatautiyksikköön muun muassa tartuntatautiketjujen jäljittämiseen sekä puhelintyöhön. Tämän vuoksi hoitajien vastaanottoaikoja pystytään tarjoamaan vähemmän kuin viime vuonna.

Etävastaanottoja on otettu käyttöön niin videon kuin puhelimen välityksellä, mutta ne eivät riitä kompensoimaan puuttuvia fyysisiä käyntejä. Positiivista on se, että etävastaanotot kiinnostavat espoolaisia ja niiden kautta saadaan hoidettua hyvin monenlaisia asioita.

Tulevana vuonna digipalvelut tulevat laajenemaan entisestään, kun Omaolo-palvelun oirearviot saadaan laajasti käyttöön. Myös tekstipohjainen vastaanottoalusta, digiklinikka, on kehitteillä ja se saadaan käyttöön toivottavasti kesän jälkeen. Monikanavainen asiointimahdollisuus helpottaa ongelmien ratkaisua asiakkaan näkökulmasta. Ammattilaiset pystyvät keskittymään yhä paremmin niiden asiakkaiden hoitamiseen, jotka ammattilaisen apua tarvitsevat.

Digipalvelujen toimivuudesta on saatu jo tänä vuonna hyviä kokemuksia. Pika-aikataululla käyttöönotettu koronaoirearvio Omaolossa ja koronanäytteen itsepalveluajanvaraus ovat osoittautuneet tärkeiksi ja hyödyllisiksi ratkaisuiksi. Asiakas on itse voinut hoitaa asiansa ja ammattilaisen aika on voitu käyttää muuhun. Tämänkaltaista kehitystä tarvitsemme jatkossakin.

Tulevaisuuden sote-keskusmalli haastaa nykyiset toimintakäytännöt ja ammattiryhmien välisen työnjaon. Tarvetta on uudenlaiselle osaamiselle ja uudenlaiselle tavalle tehdä asioita. Muutos vaatii aikaa, mutta työ on käynnissä. Teemme kaikkemme sen eteen, että espoolaiset voivat olla ylpeitä terveysasemistaan tulevaisuudessakin.

Sanna Svahn, Espoon terveyspalvelujen johtaja