Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoo ei arvosta hiekkateiden varsilla asuvia veronmaksajiaan

Espoon Kotikadut kuntoon -hanke käynnistyi suurin odotuksin 1990-luvulla, hiekkateistä piti olla enää muistot jäljellä 2020-luvulla. Nyt sanotaan, että valmista on näillä näkymin 2040-luvulla, jos silloinkaan.

Hiekkateiden asukkaat ovat hajallaan vähemmistönä, eikä heidän äänensä kuulu lautakunnissa ja valtuustossa. Hankkeen määrärahoja on ollut helppo vähentää koko ajan ilman vastalauseita. ”Nyt kaupunki on osoittanut projektiin noin 3,5 miljoonaa euroa vuodessa. Karkeasti yksinkertaistettuna sillä saa rakennettua noin yhden kilometrin verran katua”, totea Espoon kaupungin investointipäällikkö Petri Vainio Rakennuslehdessä 30.12.2019.

Kyse on oikeudenmukaisuudesta vanhojen ja uusien veronmaksajien ja eri alueiden välillä. Espoo havittelee lisää veronmaksajia uusille alueille, joiden etu menee aina vanhojen veronmaksajien tarpeiden edelle. Kyseessä on arvovalinta, nyt Espoon päättäjät ovat sysänneet tämän Kotikadut kuntoon -hankkeen ikuiseen paarialuokkaan. Tasapuolisuus edellyttäisi, että välillä tähänkin hankkeeseen osoitettaisiin varoja enemmän kuin yhden kilometrin kunnostamiseen riittävä summa vuosittain.

KTP-raportin (17.10.2018) mukaan Espoossa on yli 80 kilometriä hankkeeseen kuuluvaa perusparannusta odottavaa hiekkatietä. Nykyisellä vauhdilla hanke on valmis 80 vuoden kuluttua, siis vuonna 2100, eikä vuonna 2040, kuten investointipäällikkö Vainio optimistisesti lupaa. Monet sukupolvet joutuvat vielä väistelemään hiekkateiden kuoppia ja liejuja.

Erkki Hietaniemi, Laaksolahti