Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kausilippualennukset eivät sovi eläkeläisille

Espoolaisia eläkejärjestöjä edustava Espoon Eläkeläisten Keskusliitto ry on syyskokouksessaan 24. marraskuuta käsitellyt HSL:n tekemiä päätöksiä uusista joukkoliikennemaksuista. Erityistä hämmennystä on herättänyt päätös, jonka mukaan 70 vuotta täyttäneet menettävät yllättävän päätöksen mukaan nykyisin voimassa olevat alennusetuutensa. Uusi esitetty alennus siirrettäisiin kausilippuihin eli lippuihin, joita käyttää ensisijaisesti työssä käyvä väestönosa.

Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostot ovat esittäneet aivan toisenlaisia ratkaisuja, ensisijaisesti alennuksiin liittyvien aikarajoitusten poistamista. Ymmärrämme hyvin koronan aiheuttamat taloudelliset vaikeudet. Nyt tehdyllä ratkaisulla ei käsityksemme mukaan edistetä ikäihmisten matkustushalukkuutta tai lipputulojen lisäämistä.

70 vuotta täyttäneet eivät välttämättä käytä joukkoliikennettä päivittäin. Toisaalta ikäihmisillä on välttämättömiä tarpeita liikkua eri vuorokaudenaikoina, ennakoimattomasti ja myös ruuhka-aikoina. Siksi kausilipun ostaminen ei ole pääsääntöisesti järkevää.

Nyt tehty mielestämme epäoikeudenmukainen ja harkitsematon päätös voi jopa vähentää ikäihmisten joukkoliikenteen käyttöä. Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpito edellyttää eläkeikäisten liikkumista, harrastuksiin osallistumista ja aitoa elämää. Keskeinen edellytys tällaiselle elämälle on talou-dellisesti edullinen ja toimiva joukkoliikenne.

Koska kyseessä on huomattava hinnanmuutos, esitämme, että HSL:n hallitus ottaisi 70 vuotta täyttäneiden alennusetuudet uudelleen harkittavaksi ja päätyisi ratkaisuun, jossa kausilippuihin liittyvien alennusten sijaan palattaisiin nykyiseen alennuskäytäntöön. Kuitenkin siten, että kaikki aikarajoitukset poistetaan pääkaupunkiseudun vanhusneuvostojen yhteisen kannanoton mukaisesti.

Kaija Viitakoski

puheenjohtaja

Antero Krekola

varapuheenjohtaja

Espoon Eläkeläisten Keskusliitto ry