Lukijalta: | Pienet ja kalliit tontit ajavat muuttamaan Espoosta muualle

Helsingin Sanomat (HS 15.12.) uutisoi Espoon historiallisesta muuttoilmiöstä, jossa kaupunki on ensimmäistä kertaa historiansa aikana pääkaupunkiseudun suurin häviäjä muuttoliikkeessä.

Olen itse viihtynyt perheeni kanssa Kauniaisissa ja Espoossa nyt seitsemän vuotta ja muutimme vain joitakin viikkoja sitten itse rakennuttamaamme omakotitaloon. Me löysimme mieluisan tontin Espoosta toivomaltamme seudulta, mutta samalla ymmärrän varsin hyvin, miksi niin monet suuntaavat isompien neliöiden perässä esimerkiksi Kirkkonummelle.

Uskaltaisin väittää, että yksi iso tekijä on artikkelissakin mainittu raha. Espoossa tonttimaa on kallista ja tietyillä alueilla joutuu jopa 500 neliön tontista maksamaan omakotitalon hinnan: satoja tuhansia.

Meillä jokaisella on omat prioriteettimme tontin ja asuinalueen valinnassa, mutta uskon että meidän perheemme prioriteetit ovat melko yleisiä. Kohtuuhintainen tontti rauhallisella lapsiystävällisellä alueella, kuitenkin lähellä kaupallisia palveluita ja julkisia kulkuyhteyksiä (ei tarvetta kahdelle autolle ja suorat julkiset yhteydet niin Helsinkiin kuin ympäri Espoota). Halusimme suurehkon – vähintään 800 neliön – tontin jolla saisi kuitenkin olla mahdollisimman rauhassa naapureiden katseilta. Tämän kaiken saimme – ihme kyllä – ja vieläpä Kirkkonummen hinnoilla.

Espoon tonttitarjonta keskittyy vahvasti alueille, jotka ovat melko kaukana Helsingin keskustasta ja eivät täytä moniakaan edellä kuvatuista kriteereistämme. Kaukanakin olevat tontit ovat pieniä, kokoonsa nähden suhteellisen kalliita ja automatkan päässä palveluista.

Mediassa puhutaan paljon kaupungistumisesta ja siitä, kuinka lapsiperheetkin haluavat asua lähellä ”oikeaa kaupunkia” ja kävelykeskustan palveluita. Tähän Espoossa kannattaisi tarttua ja luoda tontteja lapsiperheille lähemmäs jo olemassa olevia palvelurakenteita. En henkilökohtaisesti tunne tarkemmin esimerkiksi Järvenpäätä, mutta ymmärtääkseni monia houkuttaa siellä juuri kaupunkimaisuus ja hyvät yhteydet Helsinkiin yhdistettynä kohtuuhintaisiin tontteihin. Sama Kirkkonummen puolella: tontit juna-asemien läheisyydessä ovat huomattavasti edullisempia kuin vastaavat Espoossa.

Meidän tonttimme löytyi Kaupunginkalliosta, jossa on yleensä harvoin tontteja tarjolla, mutta toivottavasti jatkossa useampi lapsiperhe pääsee Espoossa meidän tavoin omakotitaloon lähelle raiteita ja kaupunkikeskuksia kohtuuhintaisesti.

Marjukka Virtanen

Kaupunginkallio, Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut