Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Osa-aikatyö on mahdollisuus lisätä hyvinvointia kriisiaikana

Elämä on muuttunut merkittävästi keväästä 2020 lähtien, eikä pandemia ole vieläkään ohi. Työttömien määrä jatkaa kasvua. Yhteiskunta tarvitsee luovia ratkaisuja työmarkkinoille.

Nykyaikana sana ”luova” on todella suosittu, mutta käytännössä ihmiset ovat aika epäluuloisia luovuutta kohtaan ja pelko epävarmuudesta estää kokeilemasta jotakin uutta. Pandemian aikana epävarmuus on korkeimmillaan, mutta nyt on sopiva aikaa ryhtyä luoviin ratkaisuihin.

Sitran megatrendien mukaan talousjärjestelmä etsii suuntaansa. Työn rakenteet muuttuvat, perinteinen työnantajan ja työntekijän suhde on murroksessa. Jaottelu työttömiin, palkansaajiin ja yrittäjiin ei välttämättä ole enää tulevaisuutta. Edessä on muutoksia, joten meidän pitää kokeilla jotain uutta.

Tyypillisesti suomalaisilla työmarkkinoilla on tarjolla kokopäivätyötä. Sitten on olemassa työttömiä. Näiden väliin jää syvä rotko, kun ei ole toimivia väliportaita.

Osa-aikatyön tarjonnan lisääminen antaa ihmisille enemmän mahdollisuuksia osallisuuteen yhteiskunnassa. Osa-aikatyön laajempi tarjonta antaa mahdollisuuksia monille ihmisille sekä työntekijän että työnantajan puolelta.

Erilaisia työn tekemisen muotoja tulee arvostaa enemmän. Osa-aikatyö mahdollistaa paremmin perheen ja työn yhteensovittamisen, tarjoaa vammaisille ja pitkäaikaistyöttömille pääsyn työmarkkinoille ja mahdollistaa osallisuuden yhteiskuntaan. Osa-aikatyö on mahdollisuus lisätä hyvinvointia kriisiaikana. Nyt täytyy etsiä ratkaisuja sen toteuttamiseksi.

Elizaveta Tilli

sosiaalikonsultti,

2 lapsen äiti