Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Miksi opiskelija joutuu maksamaan palvelusta, jota ei käytä?

Vuonna 2021 voimaan astuva laki korkeakoulujen terveydenhuoltomaksusta saa ihmettelemään, miten uudistus on hoidettu asiakkaan kannalta.

Vuoden alusta siirtyy myös kaikkien ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveydenhoito Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle YTHS:lle. Kaunis ajatus ja tarkoitus on varmasti ollut hyvä, mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Nyt muutoinkin ankeiden aikojen koetellessa koulujen (sähköisille) ilmoitustauluille on tullut ilmoitukset, että lain vaatima terveydenhoitomaksu pitää jokaisen suorittaa lukukausittain – riippumatta siitä käyttääkö palveluita tai ei. Toisaalta silläkään ei olisi väliä, koska maksu ei ole vastine saadusta hoidosta, vaan sillä rahoitetaan toimintaa yleisesti.

Kelvoton temppu jo ylipäätään opiskelijoiden tiukkaan talouteen.

Kela tekee tähän oman osansa tuttuun tyyliin, jokaisen pitää osata itse tämä maksu automaattisesti maksaa oikean suuruisena oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. He eivät tule ilmoittamaan asiasta maksuvelvollisille, ellei sitten ole jäänyt maksu suorittamatta. Siinä tapauksessa he lupaavat siirtää maksun nopeasti maksuhuomautuksen (maksullinen palvelu) jälkeen perintään.

Omalla kohdallani tilanne ei ole onneksi taloudellisesti hankala, mutta poikkeuksellisen härskille tuntuu kokopäivätyön ohessa opiskellessa maksaa vielä lisää maksuja palvelusta, joka on nyt jo kolmas päällekkäinen terveydenhuoltopalvelu kustannuksineen kannettavaksi – maksanhan jo palkastani kunnallisen terveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuluja ja palkanmaksaja työterveydenhuollon. Näistä kaikista olen erittäin kiitollinen ja koen, että jokainen euro menee tarpeeseen, mutta kolmas pakollinen maksu palvelusta mitä en tule koskaan saamaan on jo poikkeuksellisen härskiä toimintaa.

Monilla tämän päivän korkeakouluopiskelijoilla on käytössään myös yksityiset vakuutukset terveydenhoitokuluilleen, mutta myös he ovat velvollisia maksun maksamaan.

Minä maksan terveydenhuollosta ja sairaanhoidosta mielelläni sen minkä pitääkin. Mutta tämä on jo todella törkeää rahastusta ja tapa millä asia viedään Kelan toimesta käytäntöön, herättää mieleen vain yhden kysymyksen – miten meni noin omasta mielestä?

Oskari Hyttinen

opiskelija ja työntekijä