Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PÄÄKIRJOITUS Espoon kannattaa korostaa ja markkinoida omia ympäristö- ja älyratkaisujaan

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki tänä vuonna. Hiilineutraali Lahti aikoo olla vuoteen 2025 mennessä, ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa.

Lahti julisti saavutuksiaan Helsingin Sanomien etusivun mainoksellaan 3.1. Teksti kuului: anna pääkaupungin näyttää esimerkkiä. Mainos sisälsi piikikkään viestin Suomen pääkaupungille Helsingille, joka kyllä aktiivisten "ilmasto- ja luontopoliitikkojen" ansiosta usein profiloituu myös ympäristökaupunkina, mutta osin väärin perustein.

Tämän on pannut merkille myös Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola , joka tituleerasi Helsinkiä kansalliseksi häpeäpilkuksi ilmasto- ja ympäristöasioissa. Mervolan mukaan Helsingissä asuu kyllä paljon ihmisiä, jotka kokevat olevansa ilmasto- ja ympäristöasioissa edelläkävijöitä. He mieluusti julistavat muualla Suomessa asuville, miten metsien kanssa tulee toimia ja miten henkilöautoilla ei pitäisi ajaa, Mervola totesi.

Lahti ja Mervola eivät ole ainoita, jotka ovat nostaneet Helsingin ympäristötoimet tikun nokkaan. Helsingin Uutiset kertoi 8.8.2020, että vuonna 2019 Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat. Näin kertoivat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) laskelmat.

HSY:n mukaan vuonna 2019 liikenteen päästöt Helsingissä pienenivät kaksi prosenttia ja kulutussähkön käytön päästöt kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Sen sijaan kaukolämmön päästöt kasvoivat viisi ja kasvihuonekaasujen päästömäärä kaksi prosenttia.

Syy tähän oli se, että vuonna 2019 poltettiin enemmän kivihiiltä kuin maakaasua. Isossa haaste on se, että yli 90 prosenttia Helsingin rakennuksista lämpiää kaukolämmöllä ja kaukolämpö on tällä hetkellä pääosin fossiilisten polttoaineiden polttamista.

Helenin yhteiskunta- ja vastuullisuusjohtaja Maiju Westergrenin mukaan kaukolämmön päästöt eivät kuitenkaan nousseet, vaan laskivat. Oli laskutapa mikä hyvänsä, isompaan trendimuutokseen on vielä matkaa. Harppaus nähdään aikaisintaan vasta, kun edes Helsingin toinen kahdesta kivihiililaitoksesta suljetaan.

Helsingin kokonaispäätöistä iso osa, 56 prosenttia, tulee lämmityksestä. Lämmityksen jälkeen toiseksi eniten päästöjä aiheuttaa liikenne, kolmantena sähkö.

Edellä kerrottuun peilattuna, on absurdia, kuinka suuren huomion ilmastokeskustelussa saavat helsinkiläisten "ilmastopoliitikkojen" ajamat hankkeet epäsuorien päästöjen vähentämiseksi. Tällaisia ovat muun muassa koulujen maidon korvaaminen kasvisjuomalla ja niin edelleen.

Helsingin päästöjen kannalta niillä ei ole käytännössä mitään merkitystä, ja maapallon ilmastonmuutoksessa ei sitäkään vähää. Hiilineutraalin Helsingin projektijohtaja Kaisa-Reeta Koskinen totesikin haastattelussamme, että epäsuorien päästöjen laskeminen on niin hankalaa, että niille ei ole asetettu numeerisia tavoitteita.

Olisi toivottavaa, että Helsingin päästökeskustelu, joka tullee olemaan myös yksi kevään vaalien pääteemoista, käytäisiin asioista, joilla aidosti on merkitystä ilmaston kannalta. Nyt kyse on liian usein silmänlumeesta, jolla kalastellaan ilmastoirtopisteitä.

On selvää, että maailman mittaluokassa Helsinginkin ympäristöasiat ovat hyvällä mallilla ja kehittyvät koko ajan parempaan suuntaan. On myös totta, että Helsinki on kokoluokaltaan selvästi Suomen suurin kaupunki, mikä asettaa myös ympäristön suhteen aivan omat haasteensa. Se ei kuitenkaan poista sitä, että Lahti haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, Vantaan Energia vuoteen 2026 mennessä ja useista älykkäistä ja kestävistä ratkaisuistaan palkittu Espoo vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin imagolle ei ole hyväksi, jos kaupungin "ilmastopoliitikot" maalaavat siitä toisenlaista kuvaa kuin mitä todellisuus oikeasti on.

Espoon sen sijaan kannattaa entisestään panostaa älykkäisiin, kestävää kehitystä tukeviin ja vauhdittaviin hankkeisiin sekä investointeihin. Ne synnyttävät kaupunkiin lisää työpaikkoja, vetävät asukkaita ja sopivat hyvin vuosien saatossa rakentuneeseen Espoo tarinaan sekä imagoon. Aika ei voisi olla oikeampi, sillä tämä kehityskulku avittaisi Espoota myös taloushaasteiden ja hyvien veronmaksajien muuttovuodon selättämisessä.

Karri Kannala