Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Sote-palvelut tukemaan nuorten koulupolkua

Oppivelvollisuuden laajentamisen yhteydessä vähemmälle huomiolle on jäänyt koulutuksen keskeyttämiseen johtavat syyt. Uudistustyössä ei ole kiinnitetty huomiota nuorten moninaisiin haasteisiin ja elämäntilanteisiin, jotka ovat keskeyttämisen taustalla.

Oppivelvollisuuslain tavoite, jokaiselle nuorelle toisen asteen tutkinto, on tulevaisuuden työllistymisen näkökulmasta tärkeä, mutta myös nuoren itsetunnolle, kun hän saavuttaa elämässään yhden merkittävän tavoitteen. Jotta tavoite saavutetaan, nuorten tuki- ja ohjauspalveluiden täytyy toimia nykyistä paremmin.

Koulutuksen keskeyttämisen taustalla on moninaisia haasteita nuorten elämässä, muun muassa mielenterveyshaasteet. Sosiaali- ja terveyspalveluilla ja kuntoutuksella on iso rooli uudistuksen tavoitteiden toteutumisessa. Nuoret tarvitsevat matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluita, nuorten terapiatakuu tulee toteuttaa ja kouluissa tehtävää nuorisotyötä lisätä ja kehittää. Unohtamatta myös perheille tarjottavaa tukea.

Lainsäädännön arviointineuvosto totesi lausunnossaan, että oppivelvollisuuslain keskeisin ongelma tavoitteiden saavuttamiseksi on juuri toisen asteen opintojen keskeyttäminen. Espoon on oltava suunnannäyttäjä myös muille kunnille siinä, miten täällä resursoidaan ja kehitetään palveluita ja tuetaan nuoria, jotta he saavat eheän koulupolun.

Herttaliisa Tuure

toiminnanjohtaja

Espoo