Lukijalta: | Eläinten kohtelu on politiikan marginaalissa

Länsiväylässä (9.12.) oli jutut lihansyönnistä ja eläinten kohtelusta. Politiikassa eläinten kohtelu on marginaalissa, vaikka se, kuinka kohtelemme eläimiä ja muita heikompiamme määrittelee paljolti meidät ihmisinä. 50-luvulta lähtien hyvinvointimme ja lihankulutuksemme on jatkuvasti kasvanut, mutta eläinten hyvinvointi heikentynyt.

Toisaalta elintasosairaudet ovat lisääntyneet. Tavoitteen, jossa lihaa nautittaisiin entistä laadukkaampana, mutta vähemmän tulisi olla osa kaupungin ennaltaehkäisevää terveydenedistämisstrategiaa. Sairauksien ennaltaehkäisy on kannattavinta.

Eläinten julma kohtelu vaikuttaa itse kunkin maailmankuvaan. Erityisesti monet nuoret tytöt kärsivät siitä, kuinka älykkäitä ja tuntevia olentoja kohdellaan eläintehtaissa. Myös minuun tämä on jättänyt pysyvät jäljet. Esimerkiksi koiraakin älykkäämpien possujen emakkoja pidetään tyypillisesti 44 prosenttia niiden elämästä liikkumisen estävissä tiineytyshäkeissä.

Kuntapolitiikassa eläinten kohteluun voi vaikuttaa valitettavan vähän. Aloitteestani kasvisruoka on myös alakouluissa kaikkien vapaasti valittavana liharuoan rinnalla, mutta kasvisruoka on edelleen kouluissa yleensä heikosti esillä. Toivomukseni eläinten kohtelun huomioimiseksi kaupungin kilpailutuskriteereissä hyväksyttiin valtuustossa, mutta Espoo ehti sitä ennen tekemään päätöksen kilpailuttaa lihavalmisteensa huutokaupoissa valittujen suuryritysten kesken. Niinpä Espoo näyttäytyy edelleen toimijana, joka tukee eläinten huonoa kohtelua.

EU-tasolla eläinten olosuhteita olisi mahdollista parantaa huomattavasti siten, ettei yksittäisen jäsenmaan tuotanto kärsi ja kuluttajat siirry ostamaan halvempaa ulkomaista lihaa. Ansiotta moraaliposeeraavalla EU:lla ei ole ollut tähän kiinnostusta.

Jos jossain, erityisesti eläinten kasvatuksessa on palattava paljossa menneisyyteen – aikaan, jolloin eläimillä oli vielä nimet. Ylämaankarja elää Suomessakin koko elämänsä ulkona luonnossa.

Henna Kajava

1. varavaltuutettu (ps.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut