Lukijalta: | Pandemia kasvattaa eriarvoisuutta

Yhdysvaltain maine demokratian linnakkeena kärsi kovan kolauksen 6. tammikuuta, kun joukko mellakoitsijoita tunkeutui väkivalloin kongressin tiloihin.

Opiskelin aikoinaan Washingtonissa ja työskentelin New Yorkissa. Näin laitaoikeistolaisen teekutsuliikkeen nousun ja kapitalismikriittiset Occupy Wall Street -mielenosoitukset. Eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus ruokkivat amerikkalaisen yhteiskunnan jakautumista vastakkaisiin leireihin. Yhdysvalloissa valtio ei tarjoa turvaverkkoa päähän potkituille.

Vaikka Suomessa on perinteisesti suhtauduttu politiikkaan viileän rauhallisesti, en voi olla miettimättä, onko meilläkin käynnissä eriarvoistumisen kierre.

Pandemia kohtelee erilaisia ihmisiä eri tavoin. Koronavirus itsessään on vaarallisin ikääntyneille ja tietyille riskiryhmille. Rajoitusten maailmassa suurimpia kärsijöitä ovat kunnan palveluita tarvitsevat vanhukset, vammaiset, alkoholistit ja asunnottomat. Talousvaikutukset kasautuvat nuorten, pienituloisten ja pienyrittäjien niskaan. Pääkaupunkiseudun nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa 106 prosenttia.

Espoon talous on huonossa kunnossa. Kohta budjettia taas leikataan. Pandemia on kurjistanut monen espoolaisen elämää, joten terveydenhoidosta ja sosiaalipalveluista ei ainakaan saisi leikata. Ensin pitäisi leikata sellaisista luksuspalveluista ja luksusprojekteista, joita ilmankin pystymme elämään.

Eriarvoistumisen kierre kannattaa katkaista, ennen kuin se lähtee käsistä.

Mikko Lievonen tutkija, filosofian tohtori Matinkylä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut